Business model canvas

maandag 25 september, 2023

business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen

Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van strategische koersen, maar veel jonge (innovatieve) bedrijven gebruiken het Business Model Canvas. Enkele ondernemers vinden tegenwoordig beide onmisbaar in hun strategie en gebruiken beide. Het Business Model Canvas (BMC) is een krachtig instrument dat je kan helpen om dit te bereiken. Met dit visuele hulpmiddel kun je alle essentiële aspecten van je bedrijf in kaart brengen, analyseren en verbeteren en is daarom onmisbaar in een sterk marketingplan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het BMC, de voordelen ervan bespreken en enkele praktische voorbeelden geven van hoe je het kunt gebruiken om je onderneming naar nieuwe hoogten te brengen.

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas, ontwikkeld door Alexander Osterwalder en Yves Pigneur, is een strategisch hulpmiddel dat bedrijven helpt om hun bedrijfsmodel op een overzichtelijke en gestructureerde manier te visualiseren. Het BMC is opgebouwd uit negen kerncomponenten, elk met zijn eigen specifieke functie:

  1. Customer Segments (Klantsegmenten): Dit zijn de verschillende groepen klanten die je bedrijf bedient. Identificeer wie je klanten zijn en wat hun behoeften en wensen zijn.
  2. Value Propositions (Waardepropositie): Beschrijf welke waarde je aanbiedt aan je klanten. Wat maakt jouw producten of diensten uniek en waardevol voor je klanten?
  3. Channels (Kanalen): Dit zijn de manieren waarop je jouw producten of diensten aan je klanten levert. Denk aan fysieke verkooppunten, online platforms, partnerschappen, enzovoort.
  4. Customer relations (Klantrelaties): Hoe ga je om met je klanten? Zijn er specifieke klantenserviceprocessen of strategieën die je hanteert?
  5. Revenue Streams (Inkomstenstromen): Hoe verdien je geld? Beschrijf alle bronnen van inkomsten, zoals verkoop, abonnementen, licenties, enzovoort.
  6. Key Resources (Belangrijke hulpbronnen): Welke middelen zijn essentieel voor je bedrijf om te kunnen opereren? Dit kunnen fysieke middelen zijn, zoals apparatuur, of immateriële middelen zoals patenten of knowhow.
  7. Key Activities (Belangrijke activiteiten): Welke kernactiviteiten voer je uit om je bedrijf draaiende te houden? Dit kan productie, marketing, onderzoek en ontwikkeling, en meer omvatten.
  8. Key Partners (Belangrijke partnerschappen): Zijn er externe partijen waarmee je samenwerkt om je bedrijfsactiviteiten te ondersteunen? Dit kunnen leveranciers, distributiepartners, of strategische allianties zijn.
  9. Cost Structure (Kostenstructuur): Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het runnen van je bedrijf? Identificeer zowel vaste als variabele kosten.

5 Voordelen van het Business Model Canvas

Het gebruik van het Business Model Canvas biedt aanzienlijke voordelen voor ondernemers. Het stelt hen in staat om hun bedrijfsstrategieën op een gestructureerde manier te visualiseren en optimaliseren, waardoor ze overzicht behouden, kansen en bedreigingen identificeren, effectief communiceren met belanghebbenden, flexibel inspelen op veranderingen in de markt, efficiëntie verbeteren, kosten beheersen en duurzaamheid op lange termijn bevorderen. Hieronder vind je 5 voordelen voor het gebruik van dit model:

1. Overzicht en Focus

Een van de meest waardevolle aspecten van het BMC is dat het je dwingt om al je bedrijfsaspecten op één enkel vel papier te visualiseren. Dit geeft je een duidelijk overzicht van hoe je bedrijf werkt en waar de kansen en uitdagingen liggen. Het helpt ook om de focus te behouden en voorkomt dat je verdwaalt in de details.

2. Identificatie van Kansen en Bedreigingen

Door je bedrijfsmodel op te splitsen in verschillende componenten, kun je gemakkelijker potentiële kansen en bedreigingen identificeren. Je kunt zien welke aspecten goed presteren en welke verbetering behoeven. Dit stelt je in staat om proactief te reageren op veranderingen in de markt.

3. Communicatie en Samenwerking

Het BMC fungeert als een gemeenschappelijke taal voor alle belanghebbenden in je bedrijf, van het managementteam tot investeerders en partners. Het helpt bij het duidelijk communiceren van je bedrijfsmodel en zorgt voor een betere samenwerking en begrip.

4. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen

In een snel veranderende zakelijke omgeving is flexibiliteit cruciaal. Het BMC maakt het gemakkelijker om snel aanpassingen aan je bedrijfsmodel door te voeren en nieuwe strategieën te testen. Dit helpt je om concurrerend te blijven.

5. Efficiëntie en Kostenbeheersing

Door je kostenstructuur duidelijk te definiëren, kun je efficiëntie maximaliseren en kosten beheersen. Dit is van vitaal belang voor het behalen van winst en het bevorderen van duurzaamheid op lange termijn.

Hoe gebruik je het Business Model Canvas?

Om effectief te beginnen met een Business Model Canvas (BMC) voor jouw bedrijf, start je met marktonderzoek en leg je jouw eigen bedrijf goed onder de loep. Teken het BMC visueel op een groot vel papier (download hier jouw business model canvas template) of gebruik speciale softwaretools en vul hier jouw informatie in zodat je alles in 1 overzicht hebt. Houd het flexibel om aanpassingen te kunnen maken naarmate je meer leert over je markt en klanten. Hieronder vind je stapsgewijs waar je moet beginnen met jouw onderzoek:

Stap 1: Identificeer je Klantsegmenten

Begin met het identificeren van de verschillende groepen klanten die je bedrijf bedient. Dit kunnen individuele consumenten, bedrijven of zelfs overheidsinstanties zijn. Begrijp hun behoeften, wensen en problemen.

Stap 2: Definieer je Waardepropositie

Bepaal welke waarde je aan elk klantsegment biedt. Wat maakt jouw producten of diensten uniek en waardevol? Dit is vaak het punt waar je je onderscheidt van je concurrenten.

Stap 3: Kies de Juiste Kanalen

Denk na over de meest effectieve manieren om je producten of diensten aan je klanten te leveren. Dit kan online verkoop, fysieke winkels, partnerdistributie, enzovoort omvatten.

Stap 4: Bouw Sterke Klantrelaties

Bepaal hoe je de relaties met je klanten wilt opbouwen en onderhouden. Dit kan variëren van persoonlijke ondersteuning tot geautomatiseerde klantenserviceprocessen.

Stap 5: Identificeer je Inkomstenstromen

Maak een lijst van alle bronnen van inkomsten voor je bedrijf. Dit kan de verkoop van producten, abonnementen, advertenties of licenties zijn.

Stap 6: Identificeer Belangrijke Middelen en Activiteiten

Identificeer de middelen die nodig zijn om je bedrijfsmodel te ondersteunen, zoals personeel, technologie, of specifieke apparatuur. Bepaal ook welke activiteiten cruciaal zijn voor je bedrijf om te kunnen opereren.

Stap 7: Overweeg Belangrijke Partnerschappen

Denk na over externe partijen waarmee je kunt samenwerken om je bedrijf te versterken. Dit kunnen leveranciers, distributeurs of strategische partners zijn.

Stap 8: Definieer je Kostenstructuur

Breng al je kosten in kaart, zowel vaste als variabele. Dit helpt je om je uitgaven te beheren en winstgevend te blijven.

Voorbeelden van het Business Model Canvas

Om de toepassing van het BMC concreter te maken hebben we twee bedrijven bekeken die dit hulpmiddel ook hebben gebruikt om hun bedrijfsstrategieën te verbeteren, namelijk Airbnb en Tesla:

Voorbeeld 1: Airbnb

Airbnb is een uitstekend voorbeeld van hoe het Business Model Canvas kan worden gebruikt om een disruptieve bedrijfsstrategie te ontwikkelen. Wanneer we de BMC-componenten toepassen op Airbnb krijgen we de volgende uitkomst:

  • Klantsegmenten: Airbnb richt zich op zowel reizigers als hosts (mensen die hun accommodaties willen verhuren). Ze begrijpen de behoeften van reizigers naar betaalbare en unieke accommodaties, evenals de wens van hosts om extra inkomsten te genereren.
  • Waardepropositie: Airbnb biedt reizigers een breed scala aan accommodaties, variërend van betaalbare kamers tot luxe villa’s, met een focus op een unieke ervaring. Voor hosts biedt het een platform om gemakkelijk en veilig hun ruimtes te verhuren.
  • Kanalen: Airbnb maakt gebruik van een online platform en mobiele app om reizigers en hosts met elkaar in contact te brengen. Dit digitale kanaal maakt het mogelijk om wereldwijd te opereren.
  • Klantrelaties: Airbnb streeft naar vertrouwen tussen reizigers en hosts door beoordelingen en beveiligingsmaatregelen. Dit helpt bij het opbouwen van een gemeenschap en het bieden van ondersteuning wanneer dat nodig is.
  • Inkomstenstromen: Airbnb verdient geld door een percentage te nemen van elke boeking, zowel van reizigers als hosts, naast enkele andere servicekosten.
  • Key Resources en Key Activities: Het bedrijf heeft een platform gebouwd met geavanceerde technologie om boekingen te verwerken en transacties te beheren. Ze onderhouden ook sterke relaties met hosts en reizigers.
  • Key Partnerships: Airbnb heeft partnerships gesloten met betalingsverwerkers, lokale autoriteiten en toerismebureaus om de wettelijke en regelgevende aspecten van hun activiteiten te beheren.
  • Kostenstructuur: Airbnb moet kosten beheren, waaronder technologie-ontwikkeling, klantenservice, marketing en regelgevingsnaleving.

Door het BMC toe te passen, kon Airbnb zijn bedrijfsmodel optimaliseren, zich snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en uitgroeien tot een wereldwijd erkend platform voor accommodatieverhuur.

Voorbeeld 2: Tesla

Tesla is een ander opvallend voorbeeld van een bedrijf dat het Business Model Canvas met succes heeft toegepast:

  • Klantsegmenten: Tesla richt zich op consumenten die geïnteresseerd zijn in elektrische voertuigen met geavanceerde technologieën en milieuvriendelijke kenmerken.
  • Waardepropositie: Het bedrijf biedt elektrische voertuigen van topkwaliteit met autonomie- en veiligheidsfuncties, evenals toegang tot een groeiend netwerk van oplaadstations.
  • Kanalen: Tesla verkoopt rechtstreeks aan consumenten via eigen showrooms en online bestellingen, waardoor traditionele dealerschappen worden omzeild.
  • Klantrelaties: Tesla bouwt sterke relaties met klanten door middel van community-evenementen, software-updates en actieve betrokkenheid op sociale media.
  • Inkomstenstromen: Het bedrijf verdient geld door de verkoop van elektrische voertuigen en software-upgrades, evenals door de verhuur van zonne-energiesystemen.
  • Key Resources en Key Activities: Tesla’s kernactiviteiten omvatten het ontwerp, de productie en het continu verbeteren van elektrische voertuigen en batterijtechnologie.
  • Key Partnerships: Tesla heeft samengewerkt met andere autofabrikanten om elektrische voertuigtechnologie te ontwikkelen en heeft ook overeenkomsten gesloten voor de levering van batterijcellen.
  • Kostenstructuur: Tesla heeft geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, productiecapaciteit en het uitbreiden van het oplaadnetwerk.

Het Business Model Canvas heeft Tesla geholpen om zich te positioneren als een innovator in de auto-industrie en een sterke basis te leggen voor groei en expansie.

Jouw route naar succesvol ondernemen

Het Business Model Canvas is een krachtig hulpmiddel dat ondernemers in staat stelt om hun bedrijfsstrategieën te visualiseren, analyseren en verbeteren. De voordelen van het gebruik ervan zijn overduidelijk: het biedt overzicht, helpt bij het identificeren van kansen en bedreigingen, verbetert communicatie en samenwerking, bevordert flexibiliteit en efficiëntie, en ondersteunt kostenbeheersing.

Door de stappen van het Business Model Canvas te volgen en praktische voorbeelden zoals Airbnb en Tesla te bestuderen, kun je als ondernemer je eigen bedrijfsmodel verfijnen en aanpassen aan de snel veranderende zakelijke omgeving. Het BMC is niet slechts een blauwdruk; het is jouw route naar succesvol ondernemen.

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

SWOT Analyse: voorbeelden en uitleg

De kracht van SWOT analyse voor ondernemers Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het nemen van belangrijke beslissingen die de koers van je bedrijf bepalen. Of je nu een start-up runt of een gevestigde ondernemer bent, het begrijpen en effectief toepassen van...

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

De Belastingdienst, een begrip in Nederland, speelt een cruciale rol in het financiële landschap van het land. Of je nu gaat starten met een onderneming, of al ingeschreven staat als zelfstandige ondernemer bent of een bedrijf runt, je zult ongetwijfeld te maken...

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek: Het geheim achter succesvolle bedrijven Klanttevredenheid is de levensader van elk bedrijf. Tevreden klanten zijn niet alleen loyaler, maar ze kunnen ook fungeren als ambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame genereren. Om te...

CEO betekenis, rol en verantwoordelijkheden

Een CEO (Chief Executive Officer) is een belangrijke positie binnen een bedrijf. In dit artikel zullen we de CEO betekenis uitlichten en rol van een CEO verkennen, inclusief de verantwoordelijkheden, het verschil tussen een CEO en een CFO, het verschil tussen een CEO...

Welke rechtsvorm past bij jou?

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke...

De perfecte domeinnaam, bestaat het nog?

Wil jij een fantastische domeinnaam voor je bedrijf, maar weet je niet waar te beginnen? Geen paniek! Het bedenken van een sterke domeinnaam is als het vinden van een naald in een hooiberg, maar dan zonder het stekenrisico. Misschien heb je al uren of dagen gepiekerd,...

10+ beste boekhoudprogramma’s voor starters

Boekhouden, factureren en uren registreren: het zijn niet de leukste klusjes als ondernemer. Gelukkig zijn er genoeg boekhoudprogramma's die het allemaal een stuk makkelijker maken. Hieronder vind je de leukste programma's op een rijtje, inclusief hun voordelen en...

Wat staat er in een ondernemingsplan

Je hebt besloten om de wereld te veroveren met jouw ideeën en een eigen bedrijf te starten? Fantastisch! Maar voordat je een imperium kunt opbouwen, moet je eerst een ondernemingsplan opstellen. Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, we got you covered....

Hoe maak je een marketingplan

Marketing, een activiteit die nodig is om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij (potentiële) klanten, klinkt als een vreselijke klus. Maar het is juist een feest! Het is een manier om je dromen waar te maken en de wereld te laten zien wat jij in huis...

5 stappen naar een positief bedrijfsimago

Wat is bedrijfsimago? Het imago van een bedrijf is de reputatie die het heeft in de ogen van het publiek. Het is wat mensen denken en voelen wanneer ze aan een bepaald bedrijf denken. Het is belangrijk omdat het een grote impact kan hebben op het succes van een...

Eigen kledinglijn beginnen [Stappenplan]

Kledinglijn beginnen Wat tof dat je interesse hebt in je eigen kledinglijn beginnen! Met je eigen kledinglijn kun je creativiteit en passie kwijt en heb je  natuurlijk veel vrijheid. Je kunt de werkzaamheden immers vanaf elke locatie uitvoeren. Dat is voor...

Gerelateerde artikelen

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

SWOT Analyse: voorbeelden en uitleg

SWOT Analyse: voorbeelden en uitleg

De kracht van SWOT analyse voor ondernemers Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het nemen van belangrijke beslissingen die de koers van je bedrijf bepalen. Of je nu een start-up runt of een gevestigde ondernemer bent, het begrijpen en effectief toepassen van...