Welke rechtsvorm past bij jou?

vrijdag 10 maart, 2023

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke verantwoordelijkheid, toch? Dat is het ook, maar we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

De juiste keuze hangt af van een aantal factoren. Zo moet je bepalen of je alleen onderneemt of met meerdere personen. En wil je privé aansprakelijk zijn of juist niet? Ook moet je kijken naar welke belastingvoordelen je kunt profiteren en welke (belasting)verplichtingen je moet nakomen. Het lijkt misschien veel, maar maak je geen zorgen! We gaan het samen doornemen.

Er zijn in totaal 9 verschillende rechtsvormen waarvan wij de 5 meest populaire onder de loep nemen. We kunnen deze onderverdelen in rechtsvormen zonder rechtspersoon en rechtsvormen met rechtspersoon. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoon ben jij persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Klinkt eng, maar het kan soms juist voordelig zijn. Bij een rechtsvorm met rechtspersoon is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan door het ondernemen. Laten we beginnen met de rechtsvormen zonder rechtspersoon.

Rechtsvormen zonder rechtspersoon

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een type rechtsvorm voor een bedrijf waarbij er slechts één eigenaar is die verantwoordelijk is voor de onderneming. Het is een populaire vorm voor kleine ondernemers, omdat het oprichten van een eenmanszaak relatief eenvoudig is en er geen minimumkapitaal vereist is.

Bij een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit betekent dat de eigenaar zowel het zakelijke als het persoonlijke vermogen kan verliezen in geval van faillissement of andere financiële problemen.

Een ander voordeel van een eenmanszaak is dat de belastingaangifte relatief eenvoudig is. De eigenaar kan de winst van de onderneming opgeven als inkomen bij zijn persoonlijke belastingaangifte. Bovendien profiteert de eigenaar van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Hoewel een eenmanszaak een aantal voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Zo kan de aansprakelijkheid een groot risico vormen en is het vaak moeilijker om kapitaal aan te trekken in vergelijking met andere rechtsvormen.

VOF

Een vennootschap onder firma (VOF) is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf runnen. Bij een VOF zijn alle vennoten persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Dit betekent dat als het bedrijf schulden heeft en deze niet kunnen worden voldaan, de vennoten met hun eigen vermogen moeten bijdragen aan het aflossen van deze schulden.

Een VOF kan een goede optie zijn voor bijvoorbeeld twee bevriende ondernemers die samen een bedrijf willen starten, maar nog niet de stap willen zetten naar een BV. Het is relatief eenvoudig en goedkoop om een VOF op te richten en er is veel vrijheid in de samenwerking tussen de vennoten. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken over de verdeling van de winst en het verdelen van verantwoordelijkheden. Dit kan worden vastgelegd in een vennootschapscontract.

Maatschap

Een maatschap is een vorm van samenwerking tussen twee of meer personen (maten) die hun kennis, arbeid of geld inbrengen in een gezamenlijke onderneming. Het doel van de maatschap is om gezamenlijk winst te maken. Iedere maat brengt iets anders in, bijvoorbeeld kennis of geld, en de winst wordt verdeeld op basis van de inbreng van elke maat. Een maatschap is vooral geschikt voor vrije beroepen zoals advocaten, notarissen, accountants, artsen en architecten.

Het belangrijkste kenmerk van een maatschap is dat elke maat persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de maatschap. Dit betekent dat de schuldeisers van de maatschap zich kunnen verhalen op het privévermogen van elke maat als de maatschap niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van winst, verlies en risico’s en deze vast te leggen in een maatschapsovereenkomst.

Rechtsvormen met rechtspersoon

Nu we de rechtsvormen zonder rechtspersoon hebben doorgenomen, is het tijd om naar de rechtsvormen met rechtspersoon te kijken. Hierbij is de rechtspersoon (zoals een bv of nv) aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit betekent dat jij als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk bent, maar de nadelen zijn dat er meer administratie bij komt kijken en dat het duurder kan zijn om op te starten.

Er zijn verschillende soorten rechtspersonen, zoals een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv). Deze vormen bieden meer bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar het is wel belangrijk om goed te kijken naar de eisen en verplichtingen die hierbij komen kijken.

BV (Besloten Vennootschap)

Een Besloten Vennootschap (BV) is een van de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland en wordt vaak gekozen door ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken. Een BV is een rechtspersoon en heeft daardoor een eigen juridische identiteit, los van de eigenaren. Dit betekent dat de BV zelf contracten kan afsluiten, schulden kan aangaan en eigendommen kan bezitten en daarvoor aansprakelijk is. De eigenaren of aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of verplichtingen van de BV, tenzij er sprake is van wanbeheer of frauduleus handelen.

Een BV kan worden opgericht door een of meer personen, die aandelen uitgeven aan zichzelf of andere investeerders. De oprichting van een BV vereist een notariële akte en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een BV moet jaarlijks financiële verslagen opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Het oprichten van een BV brengt vaak hogere oprichtingskosten en jaarlijkse administratiekosten met zich mee in vergelijking met andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Maar een BV biedt ook voordelen, zoals een beperkte aansprakelijkheid, een betere kredietwaardigheid en meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken door het uitgeven van aandelen.

Daarnaast kan een BV ook fiscale voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van de deelnemingsvrijstelling en het betalen van een lager tarief voor de vennootschapsbelasting in vergelijking met het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak.

Al met al is een BV een aantrekkelijke rechtsvorm voor ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken en hun zakelijke activiteiten op een professionele manier willen uitvoeren.

NV (Naamloze Vennootschap)

Een Naamloze Vennootschap (NV) is een rechtspersoonlijkheid bezittende ondernemingsvorm, waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen die vrij overdraagbaar zijn. De aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de NV, enkel voor het bedrag dat zij hebben ingelegd in de vennootschap. Het bestuur van de NV wordt benoemd door de aandeelhouders, die stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders. De NV is verplicht een jaarverslag op te stellen en openbaar te maken, waarin onder andere de jaarrekening en de bestuursstructuur zijn opgenomen.

Een NV kan worden opgericht met een startkapitaal van minimaal € 45.000. Deze ondernemingsvorm is vooral geschikt voor grotere ondernemingen en bedrijven die veel kapitaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. De voordelen van een NV zijn onder andere de mogelijkheid om gemakkelijk kapitaal op te halen via de uitgifte van aandelen en de beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Echter, het oprichten van een NV brengt ook hoge kosten met zich mee en de vennootschap is gebonden aan strenge regelgeving. De keuze voor een NV als rechtsvorm hangt af van diverse factoren, zoals de omvang van de onderneming, het benodigde kapitaal en de gewenste mate van aansprakelijkheid.

Kies jouw rechtsvorm zorgvuldig en vraag advies

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijke stap bij het starten van een eigen bedrijf. Het hangt af van verschillende factoren en er zijn verschillende opties mogelijk. Wees niet bang om advies in te winnen en neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Zo voorkom je onverwachte verrassingen en kun je met een gerust hart aan de slag. Daarnaast is het soms lastig en kan het de nodige centen kosten om een rechtsvorm te veranderen.

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

De geheimen achter IKEA’s succes: tips voor de retail

Heb je je ooit afgevraagd hoe IKEA, een merk geworteld in Zweedse eenvoud en bekend om zijn minimalistische meubeldesign, zich ontpopte tot een titan in de wereld van retail? Geloof het of niet, het geheim zit 'm niet alleen in die smakelijke gehaktballetjes! Het...

Vroegtijdig uw dakgoot repareren om dakschade te voorkomen.

In het uitgestrekte landschap van dakdekkers in Limburg steekt één naam er met kop en schouders bovenuit – Pisters Dakwerken. Met meer dan twee decennia aan ervaring heeft dit bedrijf een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd op het gebied van dakreparatie, -onderhoud en...

In de winter verwarmen met airco

Verwarmen met airco: de toekomst van efficiënte verwarming In de wereld van verwarmingssystemen heeft de airconditioning de laatste jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Voorheen stond de airco voornamelijk bekend om zijn vermogen om de lucht te koelen...

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...

De kracht van positieve woorden

De beste positieve woorden op alfabetische volgorde Positieve woorden hebben een bijzondere invloed op hoe we ons voelen. Ze kunnen ons brein activeren en ons een goed gevoel geven. Denk aan woorden zoals "geluk" of "liefde" - ze maken ons blij, toch? Dat komt doordat...

Het Anne Frank Huis als inspirerend voorbeeld van maatschappelijk ondernemerschap

De stille getuigenis van moed: het verhaal achter het Anne Frank Huis Het Anne Frank Huis is een plek die wereldwijd bekend staat als een symbool van moed, hoop en de kracht van het menselijke spirit in tijden van duisternis. Het is de plek waar Anne Frank, een jong...

De Rol van Vereniging Eigen Huis: optimaal profiteren van woningbezit

Vereniging Eigen Huis: samen bouwen aan je vastgoeddromen Het bezitten van een huis is een droom die veel ondernemers koesteren. Het is niet alleen een persoonlijke prestatie, maar kan ook een slimme zakelijke zet zijn. Of je nu je vastgoedportfolio wilt uitbreiden of...

Breng je onderneming (weer) tot Leven met inspiratie van VT Wonen Weer Verliefd op je Huis

Lessen uit VT Wonen Weer Verliefd op je Huis: geef je bedrijf een makeover! Ben jij een ondernemer die altijd op zoek is naar manieren om je bedrijf nieuw leven in te blazen? Heb je het gevoel dat je bedrijfsruimte wel een frisse wind kan gebruiken? Nou, dan hebben we...

Een huis vol: Een bron van inspiratie voor ondernemers

Vijf ondernemerslessen in organisatie, flexibiliteit, teamwork, financiële beheersing en passie van "Een huis vol". Het televisieprogramma 'Een Huis Vol,' uitgezonden door de KRO-NCRV, heeft de afgelopen jaren de harten van Nederland veroverd. Het programma biedt een...

Dropbox Business groeit met je mee

De voordelen van Dropbox Business voor kleine bedrijven Kleine bedrijven staan vaak voor unieke uitdagingen, waaronder efficiëntie, samenwerking en kostenbeheersing. Een tool die al deze problemen kan aanpakken en kleine bedrijven kan helpen floreren, is Dropbox...

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...

De Remarkable: Hét hulpmiddel voor ondernemers en zakelijke gebruikers

Nooit meer uw notities kwijt met de Remarkable Klaar om de eeuwige frustratie van zoekgeraakte aantekeningen achter u te laten? Maak kennis met de oplossing: de Remarkable. Het lijkt op een tablet, maar het is eigenlijk veel krachtiger. Met de Remarkable kunt u...

Ontslagbrief voorbeeld en 5 praktische tips bij nemen van ontslag

Sta je op het punt om ontslag te nemen om je dromen na te jagen? In het moderne tijdperk van loopbaanontwikkeling en ondernemerschap, komt het nemen van ontslag vaak voor als een cruciale stap in de richting van het najagen van je passies en het realiseren van je...

CV maken doe je zo!

Overtuigende CV Maken als sleutel tot jouw droombaan Een indrukwekkend curriculum vitae (CV) is de sleutel tot het vinden van je droombaan. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt of een doorgewinterde professional, een goed CV is essentieel om op te vallen bij...

Gerelateerde artikelen

Openen van een Pop-up store

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

De geheimen achter IKEA’s succes: tips voor de retail

De geheimen achter IKEA’s succes: tips voor de retail

Heb je je ooit afgevraagd hoe IKEA, een merk geworteld in Zweedse eenvoud en bekend om zijn minimalistische meubeldesign, zich ontpopte tot een titan in de wereld van retail? Geloof het of niet, het geheim zit 'm niet alleen in die smakelijke gehaktballetjes! Het...

Vroegtijdig uw dakgoot repareren om dakschade te voorkomen.

Vroegtijdig uw dakgoot repareren om dakschade te voorkomen.

In het uitgestrekte landschap van dakdekkers in Limburg steekt één naam er met kop en schouders bovenuit – Pisters Dakwerken. Met meer dan twee decennia aan ervaring heeft dit bedrijf een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd op het gebied van dakreparatie, -onderhoud en...

In de winter verwarmen met airco

In de winter verwarmen met airco

Verwarmen met airco: de toekomst van efficiënte verwarming In de wereld van verwarmingssystemen heeft de airconditioning de laatste jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Voorheen stond de airco voornamelijk bekend om zijn vermogen om de lucht te koelen...

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...