Welke rechtsvorm past bij jou?

vrijdag 10 maart, 2023

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke verantwoordelijkheid, toch? Dat is het ook, maar we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

De juiste keuze hangt af van een aantal factoren. Zo moet je bepalen of je alleen onderneemt of met meerdere personen. En wil je privé aansprakelijk zijn of juist niet? Ook moet je kijken naar welke belastingvoordelen je kunt profiteren en welke (belasting)verplichtingen je moet nakomen. Het lijkt misschien veel, maar maak je geen zorgen! We gaan het samen doornemen.

Er zijn in totaal 9 verschillende rechtsvormen waarvan wij de 5 meest populaire onder de loep nemen. We kunnen deze onderverdelen in rechtsvormen zonder rechtspersoon en rechtsvormen met rechtspersoon. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoon ben jij persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Klinkt eng, maar het kan soms juist voordelig zijn. Bij een rechtsvorm met rechtspersoon is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan door het ondernemen. Laten we beginnen met de rechtsvormen zonder rechtspersoon.

Rechtsvormen zonder rechtspersoon

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een type rechtsvorm voor een bedrijf waarbij er slechts één eigenaar is die verantwoordelijk is voor de onderneming. Het is een populaire vorm voor kleine ondernemers, omdat het oprichten van een eenmanszaak relatief eenvoudig is en er geen minimumkapitaal vereist is.

Bij een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit betekent dat de eigenaar zowel het zakelijke als het persoonlijke vermogen kan verliezen in geval van faillissement of andere financiële problemen.

Een ander voordeel van een eenmanszaak is dat de belastingaangifte relatief eenvoudig is. De eigenaar kan de winst van de onderneming opgeven als inkomen bij zijn persoonlijke belastingaangifte. Bovendien profiteert de eigenaar van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Hoewel een eenmanszaak een aantal voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Zo kan de aansprakelijkheid een groot risico vormen en is het vaak moeilijker om kapitaal aan te trekken in vergelijking met andere rechtsvormen.

VOF

Een vennootschap onder firma (VOF) is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf runnen. Bij een VOF zijn alle vennoten persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Dit betekent dat als het bedrijf schulden heeft en deze niet kunnen worden voldaan, de vennoten met hun eigen vermogen moeten bijdragen aan het aflossen van deze schulden.

Een VOF kan een goede optie zijn voor bijvoorbeeld twee bevriende ondernemers die samen een bedrijf willen starten, maar nog niet de stap willen zetten naar een BV. Het is relatief eenvoudig en goedkoop om een VOF op te richten en er is veel vrijheid in de samenwerking tussen de vennoten. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken over de verdeling van de winst en het verdelen van verantwoordelijkheden. Dit kan worden vastgelegd in een vennootschapscontract.

Maatschap

Een maatschap is een vorm van samenwerking tussen twee of meer personen (maten) die hun kennis, arbeid of geld inbrengen in een gezamenlijke onderneming. Het doel van de maatschap is om gezamenlijk winst te maken. Iedere maat brengt iets anders in, bijvoorbeeld kennis of geld, en de winst wordt verdeeld op basis van de inbreng van elke maat. Een maatschap is vooral geschikt voor vrije beroepen zoals advocaten, notarissen, accountants, artsen en architecten.

Het belangrijkste kenmerk van een maatschap is dat elke maat persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de maatschap. Dit betekent dat de schuldeisers van de maatschap zich kunnen verhalen op het privévermogen van elke maat als de maatschap niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van winst, verlies en risico’s en deze vast te leggen in een maatschapsovereenkomst.

Rechtsvormen met rechtspersoon

Nu we de rechtsvormen zonder rechtspersoon hebben doorgenomen, is het tijd om naar de rechtsvormen met rechtspersoon te kijken. Hierbij is de rechtspersoon (zoals een bv of nv) aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit betekent dat jij als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk bent, maar de nadelen zijn dat er meer administratie bij komt kijken en dat het duurder kan zijn om op te starten.

Er zijn verschillende soorten rechtspersonen, zoals een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv). Deze vormen bieden meer bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar het is wel belangrijk om goed te kijken naar de eisen en verplichtingen die hierbij komen kijken.

BV (Besloten Vennootschap)

Een Besloten Vennootschap (BV) is een van de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland en wordt vaak gekozen door ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken. Een BV is een rechtspersoon en heeft daardoor een eigen juridische identiteit, los van de eigenaren. Dit betekent dat de BV zelf contracten kan afsluiten, schulden kan aangaan en eigendommen kan bezitten en daarvoor aansprakelijk is. De eigenaren of aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of verplichtingen van de BV, tenzij er sprake is van wanbeheer of frauduleus handelen.

Een BV kan worden opgericht door een of meer personen, die aandelen uitgeven aan zichzelf of andere investeerders. De oprichting van een BV vereist een notariële akte en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een BV moet jaarlijks financiële verslagen opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Het oprichten van een BV brengt vaak hogere oprichtingskosten en jaarlijkse administratiekosten met zich mee in vergelijking met andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Maar een BV biedt ook voordelen, zoals een beperkte aansprakelijkheid, een betere kredietwaardigheid en meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken door het uitgeven van aandelen.

Daarnaast kan een BV ook fiscale voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van de deelnemingsvrijstelling en het betalen van een lager tarief voor de vennootschapsbelasting in vergelijking met het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak.

Al met al is een BV een aantrekkelijke rechtsvorm voor ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken en hun zakelijke activiteiten op een professionele manier willen uitvoeren.

NV (Naamloze Vennootschap)

Een Naamloze Vennootschap (NV) is een rechtspersoonlijkheid bezittende ondernemingsvorm, waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen die vrij overdraagbaar zijn. De aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de NV, enkel voor het bedrag dat zij hebben ingelegd in de vennootschap. Het bestuur van de NV wordt benoemd door de aandeelhouders, die stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders. De NV is verplicht een jaarverslag op te stellen en openbaar te maken, waarin onder andere de jaarrekening en de bestuursstructuur zijn opgenomen.

Een NV kan worden opgericht met een startkapitaal van minimaal € 45.000. Deze ondernemingsvorm is vooral geschikt voor grotere ondernemingen en bedrijven die veel kapitaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. De voordelen van een NV zijn onder andere de mogelijkheid om gemakkelijk kapitaal op te halen via de uitgifte van aandelen en de beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Echter, het oprichten van een NV brengt ook hoge kosten met zich mee en de vennootschap is gebonden aan strenge regelgeving. De keuze voor een NV als rechtsvorm hangt af van diverse factoren, zoals de omvang van de onderneming, het benodigde kapitaal en de gewenste mate van aansprakelijkheid.

Kies jouw rechtsvorm zorgvuldig en vraag advies

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijke stap bij het starten van een eigen bedrijf. Het hangt af van verschillende factoren en er zijn verschillende opties mogelijk. Wees niet bang om advies in te winnen en neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Zo voorkom je onverwachte verrassingen en kun je met een gerust hart aan de slag. Daarnaast is het soms lastig en kan het de nodige centen kosten om een rechtsvorm te veranderen.

Klein starten met je bedrijf? Tips voor uitzendwerk als oplossing

Het starten van een eigen bedrijf is een spannend avontuur, maar het kan ook een uitdaging zijn om alle taken in je eentje te managen. Zeker als je nog niet in de positie bent om vast personeel aan te nemen, kan de flexibiliteit van uitzendkrachten een ideale...

Start met een gezond bedrijf, voorkom verzuim met PAGO

Als startende ondernemer komt er veel op je af, van de administratie, het opzetten van een strategie, het werven van klanten en natuurlijk personeel. Als je medewerkers gaat aannemen is het belangrijk om ziekteverzuim te minimaliseren. Een manier om dit te doen is...

Starten met de verhuur van huizen? Probeer dan eens gemeubileerd verhuren

Als je overweegt om te beginnen met het verhuren van één of meerdere huizen, komen er veel dingen op je af. Denk hierbij aan contracten, wetgevingen, maar ook de vraag: hoe ga je het de woning verhuren? Je kan er namelijk voor kiezen om de woning kaal te verhuren,...

Hoe wek je online vertrouwen?

Online vertrouwen is cruciaal voor het succes van elke onderneming op het internet. Of het nu gaat om een blog of een webshop, het wekken van vertrouwen bij bezoekers is essentieel. Dit vertrouwen dient als de basis voor succesvolle online interacties en transacties,...

De 4 beste lunchtips in Den Haag

Den Haag, de prachtige stad aan de Noordzee, staat niet alleen bekend om zijn historische binnenstad, politieke hart en nabijgelegen stranden, maar ook om zijn bruisende culinaire scene. Of je nu werkt in het centrum, een dagje winkelen of de stad verkent, Den Haag...

4 manieren om slim om te gaan met verzuim op de werkvloer

Verzuim is iets waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Of het nu door ziekte komt, stress of motivatieproblemen – het kan flink wat impact hebben op je team en de resultaten van je bedrijf. Daarom is het belangrijk om slim en menselijk om te gaan met verzuim. Hier...

Verhoog de productiviteit op kantoor met deze 4 tips

In een kantooromgeving is productiviteit van essentieel belang. Een efficiënte werkdag kan het verschil maken tussen succes en falen. Er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat werknemers snel afgeleid raken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de...

Minder wachtende resources en minder pieken en dalen

Bij vrijwel elke organisatie zijn er momenten van intense drukte afgewisseld met periodes waarin er weinig te doen is, ook wel bekend als "komkommertijd". Hoewel dit een veelvoorkomend patroon is, zijn deze pieken en dalen verre van ideaal voor de productiviteit van...

Presenteer je producten op deze manier voor de juiste promotie

Het presenteren van producten is belangrijk voor elke onderneming die streeft naar succesvolle promotiecampagnes. Een goed uitgevoerde productpresentatie kan niet alleen de interesse van potentiële klanten wekken, maar ook de verkoop stimuleren en merkloyaliteit...

Waar je aan moet denken als je gaat beleggen in vastgoed

Overweeg je om te beleggen in vastgoed? Slim idee! Maar voordat je je eerste pand koopt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Vastgoed kan een geweldige bron van inkomsten zijn, maar het heeft ook zijn uitdagingen. Hier zijn een paar dingen waar je aan moet...

Waarom kiezen voor glasvezel op kantoor de juiste keuze is voor jouw bedrijf

Vandaag de dag is een snelle en betrouwbare internetverbinding essentieel voor elk bedrijf. Of je nu een klein bedrijf runt of een groot bedrijf leidt, de behoefte aan snel internet is universeel. Daarom is het belangrijk om te investeren in de juiste...

Zo creëer je een comfortabele werkomgeving

Voor een optimale productiviteit tijdens werk is een comfortabele werkomgeving natuurlijk essentieel. Het maakt niet uit of je op kantoor werkt of thuis. Een fijne werkomgeving kan het verschil maken tussen een productieve dag en een stressvolle dag. Daarbij maakt het...

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Zo bepaal je welke baan het beste bij jou past

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Maar weet je nog niet zo goed wat voor soort baan bij jou past? Dat kan het zoeken naar een baan namelijk best wel lastiger maken. Het is belangrijk om een baan te vinden die goed bij je past. Zo kun je met plezier naar je werk...

Gerelateerde artikelen

Klein starten met je bedrijf? Tips voor uitzendwerk als oplossing

Klein starten met je bedrijf? Tips voor uitzendwerk als oplossing

Het starten van een eigen bedrijf is een spannend avontuur, maar het kan ook een uitdaging zijn om alle taken in je eentje te managen. Zeker als je nog niet in de positie bent om vast personeel aan te nemen, kan de flexibiliteit van uitzendkrachten een ideale...

Start met een gezond bedrijf, voorkom verzuim met PAGO

Start met een gezond bedrijf, voorkom verzuim met PAGO

Als startende ondernemer komt er veel op je af, van de administratie, het opzetten van een strategie, het werven van klanten en natuurlijk personeel. Als je medewerkers gaat aannemen is het belangrijk om ziekteverzuim te minimaliseren. Een manier om dit te doen is...

Hoe wek je online vertrouwen?

Hoe wek je online vertrouwen?

Online vertrouwen is cruciaal voor het succes van elke onderneming op het internet. Of het nu gaat om een blog of een webshop, het wekken van vertrouwen bij bezoekers is essentieel. Dit vertrouwen dient als de basis voor succesvolle online interacties en transacties,...

De 4 beste lunchtips in Den Haag

De 4 beste lunchtips in Den Haag

Den Haag, de prachtige stad aan de Noordzee, staat niet alleen bekend om zijn historische binnenstad, politieke hart en nabijgelegen stranden, maar ook om zijn bruisende culinaire scene. Of je nu werkt in het centrum, een dagje winkelen of de stad verkent, Den Haag...