Welke rechtsvorm past bij jou?

vrijdag 10 maart, 2023

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke verantwoordelijkheid, toch? Dat is het ook, maar we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

De juiste keuze hangt af van een aantal factoren. Zo moet je bepalen of je alleen onderneemt of met meerdere personen. En wil je privé aansprakelijk zijn of juist niet? Ook moet je kijken naar welke belastingvoordelen je kunt profiteren en welke (belasting)verplichtingen je moet nakomen. Het lijkt misschien veel, maar maak je geen zorgen! We gaan het samen doornemen.

Er zijn in totaal 9 verschillende rechtsvormen waarvan wij de 5 meest populaire onder de loep nemen. We kunnen deze onderverdelen in rechtsvormen zonder rechtspersoon en rechtsvormen met rechtspersoon. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoon ben jij persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Klinkt eng, maar het kan soms juist voordelig zijn. Bij een rechtsvorm met rechtspersoon is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan door het ondernemen. Laten we beginnen met de rechtsvormen zonder rechtspersoon.

Rechtsvormen zonder rechtspersoon

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een type rechtsvorm voor een bedrijf waarbij er slechts één eigenaar is die verantwoordelijk is voor de onderneming. Het is een populaire vorm voor kleine ondernemers, omdat het oprichten van een eenmanszaak relatief eenvoudig is en er geen minimumkapitaal vereist is.

Bij een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit betekent dat de eigenaar zowel het zakelijke als het persoonlijke vermogen kan verliezen in geval van faillissement of andere financiële problemen.

Een ander voordeel van een eenmanszaak is dat de belastingaangifte relatief eenvoudig is. De eigenaar kan de winst van de onderneming opgeven als inkomen bij zijn persoonlijke belastingaangifte. Bovendien profiteert de eigenaar van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Hoewel een eenmanszaak een aantal voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Zo kan de aansprakelijkheid een groot risico vormen en is het vaak moeilijker om kapitaal aan te trekken in vergelijking met andere rechtsvormen.

VOF

Een vennootschap onder firma (VOF) is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf runnen. Bij een VOF zijn alle vennoten persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Dit betekent dat als het bedrijf schulden heeft en deze niet kunnen worden voldaan, de vennoten met hun eigen vermogen moeten bijdragen aan het aflossen van deze schulden.

Een VOF kan een goede optie zijn voor bijvoorbeeld twee bevriende ondernemers die samen een bedrijf willen starten, maar nog niet de stap willen zetten naar een BV. Het is relatief eenvoudig en goedkoop om een VOF op te richten en er is veel vrijheid in de samenwerking tussen de vennoten. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken over de verdeling van de winst en het verdelen van verantwoordelijkheden. Dit kan worden vastgelegd in een vennootschapscontract.

Maatschap

Een maatschap is een vorm van samenwerking tussen twee of meer personen (maten) die hun kennis, arbeid of geld inbrengen in een gezamenlijke onderneming. Het doel van de maatschap is om gezamenlijk winst te maken. Iedere maat brengt iets anders in, bijvoorbeeld kennis of geld, en de winst wordt verdeeld op basis van de inbreng van elke maat. Een maatschap is vooral geschikt voor vrije beroepen zoals advocaten, notarissen, accountants, artsen en architecten.

Het belangrijkste kenmerk van een maatschap is dat elke maat persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de maatschap. Dit betekent dat de schuldeisers van de maatschap zich kunnen verhalen op het privévermogen van elke maat als de maatschap niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van winst, verlies en risico’s en deze vast te leggen in een maatschapsovereenkomst.

Rechtsvormen met rechtspersoon

Nu we de rechtsvormen zonder rechtspersoon hebben doorgenomen, is het tijd om naar de rechtsvormen met rechtspersoon te kijken. Hierbij is de rechtspersoon (zoals een bv of nv) aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit betekent dat jij als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk bent, maar de nadelen zijn dat er meer administratie bij komt kijken en dat het duurder kan zijn om op te starten.

Er zijn verschillende soorten rechtspersonen, zoals een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv). Deze vormen bieden meer bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar het is wel belangrijk om goed te kijken naar de eisen en verplichtingen die hierbij komen kijken.

BV (Besloten Vennootschap)

Een Besloten Vennootschap (BV) is een van de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland en wordt vaak gekozen door ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken. Een BV is een rechtspersoon en heeft daardoor een eigen juridische identiteit, los van de eigenaren. Dit betekent dat de BV zelf contracten kan afsluiten, schulden kan aangaan en eigendommen kan bezitten en daarvoor aansprakelijk is. De eigenaren of aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of verplichtingen van de BV, tenzij er sprake is van wanbeheer of frauduleus handelen.

Een BV kan worden opgericht door een of meer personen, die aandelen uitgeven aan zichzelf of andere investeerders. De oprichting van een BV vereist een notariële akte en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een BV moet jaarlijks financiële verslagen opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Het oprichten van een BV brengt vaak hogere oprichtingskosten en jaarlijkse administratiekosten met zich mee in vergelijking met andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Maar een BV biedt ook voordelen, zoals een beperkte aansprakelijkheid, een betere kredietwaardigheid en meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken door het uitgeven van aandelen.

Daarnaast kan een BV ook fiscale voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van de deelnemingsvrijstelling en het betalen van een lager tarief voor de vennootschapsbelasting in vergelijking met het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak.

Al met al is een BV een aantrekkelijke rechtsvorm voor ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken en hun zakelijke activiteiten op een professionele manier willen uitvoeren.

NV (Naamloze Vennootschap)

Een Naamloze Vennootschap (NV) is een rechtspersoonlijkheid bezittende ondernemingsvorm, waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen die vrij overdraagbaar zijn. De aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de NV, enkel voor het bedrag dat zij hebben ingelegd in de vennootschap. Het bestuur van de NV wordt benoemd door de aandeelhouders, die stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders. De NV is verplicht een jaarverslag op te stellen en openbaar te maken, waarin onder andere de jaarrekening en de bestuursstructuur zijn opgenomen.

Een NV kan worden opgericht met een startkapitaal van minimaal € 45.000. Deze ondernemingsvorm is vooral geschikt voor grotere ondernemingen en bedrijven die veel kapitaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. De voordelen van een NV zijn onder andere de mogelijkheid om gemakkelijk kapitaal op te halen via de uitgifte van aandelen en de beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Echter, het oprichten van een NV brengt ook hoge kosten met zich mee en de vennootschap is gebonden aan strenge regelgeving. De keuze voor een NV als rechtsvorm hangt af van diverse factoren, zoals de omvang van de onderneming, het benodigde kapitaal en de gewenste mate van aansprakelijkheid.

Kies jouw rechtsvorm zorgvuldig en vraag advies

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijke stap bij het starten van een eigen bedrijf. Het hangt af van verschillende factoren en er zijn verschillende opties mogelijk. Wees niet bang om advies in te winnen en neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Zo voorkom je onverwachte verrassingen en kun je met een gerust hart aan de slag. Daarnaast is het soms lastig en kan het de nodige centen kosten om een rechtsvorm te veranderen.

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Zo bepaal je welke baan het beste bij jou past

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Maar weet je nog niet zo goed wat voor soort baan bij jou past? Dat kan het zoeken naar een baan namelijk best wel lastiger maken. Het is belangrijk om een baan te vinden die goed bij je past. Zo kun je met plezier naar je werk...

Zo zorg je voor meer groen in je nieuwe kantoor!

Groen in de werkomgeving is ontzettend belangrijk! Het zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer op kantoor. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je medewerkers productiever zijn. Ook heeft het positieve effecten op het welzijn van je medewerkers. Daarnaast ziet het...

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Als ondernemer wil je altijd het beste voor je bedrijf. Een van de slimme investeringen die je kunt doen, is het implementeren van kassasoftware. Deze software biedt talloze voordelen die je onderneming efficiënter en succesvoller maken. In deze blog bespreken we de...

Top 10 relatiegeschenken voor zorgprofessionals

Relatiegeschenken zijn een krachtig middel binnen de zorgsector om waardering uit te drukken en relaties te versterken. Ze kunnen niet alleen het moreel van medewerkers verhogen door erkenning van hun harde werk, maar ook helpen bij het opbouwen van een positief...

4 tips voor goede hygiëne op kantoor

Het belang van goede hygiëne op kantoor wordt vaak onderschat. Een schone en gezonde werkomgeving is niet alleen cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van werknemers, maar helpt ook de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. In dit artikel...

Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een bedrijfsmakelaar

Het vinden van de juiste bedrijfsmakelaar kan een cruciale stap zijn bij het kopen, verkopen of huren van commercieel vastgoed. Een ervaren en betrouwbare makelaar kan u helpen de beste deal te krijgen en u begeleiden door het hele proces. In dit artikel delen we 4...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Stijlvol Strak in Pak?

Strak in Pak: Hoe Jezelf Stijlvol te Presenteren In de wereld van zaken en formele bijeenkomsten is een goed pak niet zomaar een kledingstuk; het is een statement. 'Strak in pak' gaan is meer dan alleen het dragen van een kostuum. Het gaat over het cultiveren van een...

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

De geheimen achter IKEA’s succes: tips voor de retail

Heb je je ooit afgevraagd hoe IKEA, een merk geworteld in Zweedse eenvoud en bekend om zijn minimalistische meubeldesign, zich ontpopte tot een titan in de wereld van retail? Geloof het of niet, het geheim zit 'm niet alleen in die smakelijke gehaktballetjes! Het...

Vroegtijdig uw dakgoot repareren om dakschade te voorkomen.

In het uitgestrekte landschap van dakdekkers in Limburg steekt één naam er met kop en schouders bovenuit – Pisters Dakwerken. Met meer dan twee decennia aan ervaring heeft dit bedrijf een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd op het gebied van dakreparatie, -onderhoud en...

In de winter verwarmen met airco

Verwarmen met airco: de toekomst van efficiënte verwarming In de wereld van verwarmingssystemen heeft de airconditioning de laatste jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Voorheen stond de airco voornamelijk bekend om zijn vermogen om de lucht te koelen...

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...

Gerelateerde artikelen

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Zo bepaal je welke baan het beste bij jou past

Zo bepaal je welke baan het beste bij jou past

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Maar weet je nog niet zo goed wat voor soort baan bij jou past? Dat kan het zoeken naar een baan namelijk best wel lastiger maken. Het is belangrijk om een baan te vinden die goed bij je past. Zo kun je met plezier naar je werk...

Zo zorg je voor meer groen in je nieuwe kantoor!

Zo zorg je voor meer groen in je nieuwe kantoor!

Groen in de werkomgeving is ontzettend belangrijk! Het zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer op kantoor. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je medewerkers productiever zijn. Ook heeft het positieve effecten op het welzijn van je medewerkers. Daarnaast ziet het...

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Als ondernemer wil je altijd het beste voor je bedrijf. Een van de slimme investeringen die je kunt doen, is het implementeren van kassasoftware. Deze software biedt talloze voordelen die je onderneming efficiënter en succesvoller maken. In deze blog bespreken we de...