Wat staat er in een ondernemingsplan

dinsdag 7 maart, 2023

Je hebt besloten om de wereld te veroveren met jouw ideeën en een eigen bedrijf te starten? Fantastisch! Maar voordat je een imperium kunt opbouwen, moet je eerst een ondernemingsplan opstellen. Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, we got you covered.

Stap 1: Het doel van jouw onderneming

Waarom wil je eigenlijk een eigen bedrijf starten? Ben je het zat om voor een baas te werken en wil je je eigen baas zijn? Of heb je een passie voor iets en wil je daar je werk van maken? Het is belangrijk om duidelijk te maken wat jouw doel is en waarom je jouw bedrijf wilt starten. Schrijf dit kort en bondig op, bijvoorbeeld in één zin.

Stap 2: Wie is jouw doelgroep?

Wie wil je bereiken met jouw product of dienst? Het is belangrijk om te weten voor wie je jouw product ontwikkelt en wie je wilt bereiken. Wat zijn de problemen die je wilt oplossen met jouw product of dienst? Door dit op een rijtje te zetten, krijg je meer inzicht in jouw doelgroep en kun je je product beter afstemmen op hun behoeften.

Hier zijn enkele tips voor het uitvoeren van een doelgroep-analyse:

  1. Identificeer de belangrijkste kenmerken van de doelgroep: Dit kan onder andere omvatten demografische informatie zoals leeftijd, geslacht, inkomen, locatie, enzovoort.
  2. Analyseer het gedrag van de doelgroep: Wat zijn de interesses en behoeften van de doelgroep? Wat motiveert hen? Hoe en waar kopen ze hun producten of diensten?
  3. Identificeer de problemen en uitdagingen van de doelgroep: Wat zijn de belangrijkste problemen en uitdagingen waar de doelgroep mee te maken heeft? Hoe kan jouw product of dienst helpen bij het oplossen van deze problemen en uitdagingen?
  4. Analyseer de concurrentie: Wie zijn de belangrijkste concurrenten en wat doen zij goed? Hoe onderscheidt jouw product of dienst zich van de concurrentie en waarom zou jouw doelgroep voor jouw product of dienst kiezen?
  5. Verzamel gegevens: Verzamel gegevens door middel van enquêtes, interviews en focusgroepen om meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Dit kan helpen bij het identificeren van trends en patronen in het gedrag van de doelgroep.
  6. Gebruik de resultaten: Gebruik de resultaten van de analyse om je marketing- en verkoopstrategieën aan te passen en te optimaliseren om beter aan de behoeften en interesses van de doelgroep te voldoen.

Stap 3: Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Wat maakt jouw product of dienst anders dan dat van anderen? Wat is jouw toegevoegde waarde? Is jouw product vernieuwend of heb je een unieke aanpak waardoor je je onderscheidt van anderen? Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want zo kun je jezelf onderscheiden in de markt en succesvoller worden dan je concurrenten.

Stap 4: Het marketingplan

Je hebt nu een idee van jouw doelgroep en jouw unieke waardepropositie, maar hoe ga je jouw product of dienst verkopen? Wat wordt de prijs? Hoe ga je reclame maken? Het is belangrijk om dit allemaal goed op een rijtje te hebben voordat je jouw bedrijf lanceert. Een goed marketingplan kan het verschil maken tussen succes en falen. Het marketingplan kan passen op slechts een A4tje tot een uitgebreid plan van meerdere pagina’s. Lees hier meer informatie over het opstellen van een marketingplan.

Stap 5: Concurrentieanalyse

Concurrentie kan jouw grootste vijand zijn, maar ook jouw grootste inspiratiebron. Wie zijn jouw concurrenten en hoe pakken zij de markt aan? Door jouw concurrentie goed te bestuderen, kun je beter inspelen op de behoeften van jouw doelgroep en jezelf onderscheiden van anderen.

Hier zijn enkele tips voor het uitvoeren van een concurrentie-analyse:

  1. Identificeer jouw concurrenten: Maak een lijst van bedrijven die vergelijkbare producten of diensten aanbieden en in dezelfde markt opereren als jouw bedrijf.
  2. Analyseer hun producten/diensten: Onderzoek de kenmerken van de producten of diensten die jouw concurrenten aanbieden en hoe deze zich verhouden tot jouw eigen aanbod. Schaf bijvoorbeeld zelf een product of dienst van de concurrent aan.
  3. Analyseer hun marketingstrategieën: Bekijk hoe jouw concurrenten hun producten of diensten op de markt brengen en hoe ze communiceren met hun doelgroep. Gebruiken ze bijvoorbeeld Social media, adverteren ze op Google, adverteren ze in bladen of gebruiken ze kanalen als radio en televisie?
  4. Analyseer hun prijzen: Onderzoek de prijzen die jouw concurrenten hanteren voor hun producten of diensten en hoe deze zich verhouden tot jouw eigen prijsstelling. Ga je een strategie aan als prijsvechter of kies je voor de meer exclusieve kant?
  5. Analyseer hun distributiekanalen: Bekijk hoe jouw concurrenten hun producten of diensten verkopen en distribueren, en hoe deze zich verhouden tot jouw eigen distributiekanalen.
  6. Bekijk hun reputatie: Onderzoek hoe jouw concurrenten worden beoordeeld door klanten en wat hun reputatie is in de markt en hoe je hierop kan inspelen. Wellicht vind je hierdoor zwakten die jij kunt verbeteren.
  7. Bepaal hun sterke en zwakke punten: Identificeer de sterke en zwakke punten van jouw concurrenten en gebruik deze informatie om jouw eigen producten of diensten te verbeteren en te differentiëren.
  8. Houd het regelmatig bij: Blijf de concurrentie in de gaten houden en pas jouw eigen strategieën aan op basis van nieuwe ontwikkelingen in de markt.

Stap 6: Jouw product of dienst

Wat ga je nu precies aanbieden? In deze stap leg je uit wat jouw product of dienst inhoudt en wat de specificaties zijn. Hoe werkt het? Wat zijn de kosten? Hoe wordt het gemaakt? Een prototype kan helpen om jouw ideeën tastbaar te maken en anderen te overtuigen van jouw visie.

Stap 7: Het financiële plan

Je hebt nu een goed idee van wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen, maar het moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. In deze stap maak je een financieel plan waarin je alle kosten en opbrengsten van jouw onderneming in kaart brengt. Denk hierbij aan de kosten voor het ontwikkelen van jouw product of dienst, de marketingkosten, de huur van een bedrijfsruimte en eventuele personeelskosten. Ook is het belangrijk om te bepalen wat je wilt verdienen en hoeveel je moet verkopen om dit te kunnen realiseren. Een goed financieel plan is essentieel voor het succesvol starten van jouw onderneming. Het kan je helpen om inzicht te krijgen in de financiële haalbaarheid van jouw idee en om investeerders te overtuigen van de potentie van jouw bedrijf.

Vergeet niet dat het opstellen van een ondernemingsplan een belangrijke stap is bij het starten van een eigen bedrijf. Het helpt u niet alleen om uw plannen concreet te maken, maar ook om anderen te overtuigen van uw ideeën. Of het nu een bank is, een investeerder of gewoon uw familie en vrienden.

Onthoud ook dat het schrijven van een ondernemingsplan niet hoeft te betekenen dat u alle antwoorden al heeft. Het kan juist helpen om nog eens kritisch naar uw ideeën te kijken en om nieuwe inzichten op te doen. Wees niet bang om feedback te vragen en om uw plan regelmatig bij te stellen.

En last but not least: vergeet niet om te genieten van het proces van het starten van een eigen bedrijf. Het is misschien niet altijd makkelijk, maar het kan wel ontzettend inspirerend en leerzaam zijn. Veel succes en plezier met ondernemen!

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

De Belastingdienst, een begrip in Nederland, speelt een cruciale rol in het financiële landschap van het land. Of je nu gaat starten met een onderneming, of al ingeschreven staat als zelfstandige ondernemer bent of een bedrijf runt, je zult ongetwijfeld te maken...

Investeren in een Businesscoach

De rol van een businesscoach: een gids voor ondernemers In de snel evoluerende en veeleisende wereld van het ondernemerschap, kan het soms een eenzame en uitdagende reis zijn. Ondernemers staan voor talloze obstakels, van het opbouwen van hun bedrijfsideeën tot het...

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek: Het geheim achter succesvolle bedrijven Klanttevredenheid is de levensader van elk bedrijf. Tevreden klanten zijn niet alleen loyaler, maar ze kunnen ook fungeren als ambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame genereren. Om te...

10 best verkochte managementboeken 2023

Speciaal voor jou hebben wij de top 10 best verkochte managementboeken van 2023 op een rijtje gezet. Deze boeken zijn een must-have voor iedere (startende) ondernemer die meer succes wil halen uit zijn of haar onderneming. Haal ze snel in huis door de klikken op de...

Netwerken als startende ondernemer. Waar begin je?

Netwerken, het klinkt als een serieus en zakelijk gebeuren. Maar eigenlijk is het gewoon praten met andere mensen en nieuwe contacten opdoen. Of je nu online op LinkedIn zit of offline op een bedrijfsborrel bent, het is allemaal netwerken. En ja, het kan best spannend...

Welke rechtsvorm past bij jou?

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke...

Hoe maak je een marketingplan

Marketing, een activiteit die nodig is om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij (potentiële) klanten, klinkt als een vreselijke klus. Maar het is juist een feest! Het is een manier om je dromen waar te maken en de wereld te laten zien wat jij in huis...

5 stappen naar een positief bedrijfsimago

Wat is bedrijfsimago? Het imago van een bedrijf is de reputatie die het heeft in de ogen van het publiek. Het is wat mensen denken en voelen wanneer ze aan een bepaald bedrijf denken. Het is belangrijk omdat het een grote impact kan hebben op het succes van een...

Eigen kledinglijn beginnen [Stappenplan]

Kledinglijn beginnen Wat tof dat je interesse hebt in je eigen kledinglijn beginnen! Met je eigen kledinglijn kun je creativiteit en passie kwijt en heb je  natuurlijk veel vrijheid. Je kunt de werkzaamheden immers vanaf elke locatie uitvoeren. Dat is voor...

Hoe start ik met marketing?

Marketing en ondernemerschap zijn nauwsluitend aan elkaar gekoppeld. Hoe goed jouw product of dienst ook is, zonder naamsbekendheid en de juiste marketingactiviteiten zal het niet ver komen. Met de volgende tips kun jij als (startende) ondernemer aan de slag met...

Start met het bepalen van je doelgroep

Als startende ondernemer is het essentieel om je doelgroep te bepalen. Het zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt over wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften zijn. Waardoor jij je product of dienst kunt blijven verbeteren en aanpassen. Daarnaast...

Hoe versterk je klantenbinding?

Het binnenhalen van nieuwe klanten is voor de meeste ondernemers een prioriteit, logisch toch? Helaas wordt het opbouwen van een relatie met huidige klanten wel eens vergeten. Klantenbinding is belangrijk voor de stabiliteit en groei van je bedrijf. We geven je...

Eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen onderneming kan een spannend en uitdagend proces zijn, maar het kan ook een van de meest lonende ervaringen zijn die je ooit zult hebben. Het starten van een onderneming kan een kans zijn om je eigen baas te zijn, je eigen ideeën en visie te...

Gerelateerde artikelen

Openen van een Pop-up store

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

De Belastingdienst, een begrip in Nederland, speelt een cruciale rol in het financiële landschap van het land. Of je nu gaat starten met een onderneming, of al ingeschreven staat als zelfstandige ondernemer bent of een bedrijf runt, je zult ongetwijfeld te maken...

Investeren in een Businesscoach

Investeren in een Businesscoach

De rol van een businesscoach: een gids voor ondernemers In de snel evoluerende en veeleisende wereld van het ondernemerschap, kan het soms een eenzame en uitdagende reis zijn. Ondernemers staan voor talloze obstakels, van het opbouwen van hun bedrijfsideeën tot het...

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek: Het geheim achter succesvolle bedrijven Klanttevredenheid is de levensader van elk bedrijf. Tevreden klanten zijn niet alleen loyaler, maar ze kunnen ook fungeren als ambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame genereren. Om te...