Feestdagen en schoolvakanties 2024

zaterdag 2 september, 2023

In het jaar 2024 staat ons weer een sprankelend jaar vol feestelijke hoogtepunten en welverdiende schoolvakanties te wachten. Of je nu een fervente vakantieganger bent die alvast de koffers inpakt, een ouder die zich afvraagt hoe de zomervakantie te plannen, of gewoon iemand die benieuwd is naar de bijzondere dagen die ons te wachten staan, hieronder vind je de data voor feestdagen 2024 en schoolvakanties 2024. Deze zijn ook te vinden op de site van de rijksoverheid.

Feestdagen 2024

FEESTDAGDATUM IN 2024
NieuwjaarsdagMaandag 1 januari 2024
RamadanMaandag 11 maart 2024 (start)
Goede vrijdagVrijdag 29 maart 2024
Eerste PaasdagZondag 31 maart 2024
Tweede PaasdagMaandag 1 april 2024
SuikerfeestDinsdag 9 april 2024
KoningsdagZaterdag 27 april 2024
DodenherdenkingZaterdag 4 mei 2024
BevrijdingsdagZondag 5 mei 2024
HemelvaartsdagDonderdag 9 mei 2024
Eerste PinksterdagZondag 19 mei 2024
Tweede Pinksterdag 2024Maandag 20 mei 2024
SinterklaasDonderdag 5 december 2024
Eerste KerstdagWoensdag 25 december 2024
Tweede KerstdagDonderdag 26 december 2024

Schoolvakanties 2024-2025

REGIO NOORDREGIO MIDDENREGIO ZUID
Voorjaarsvakantie17 t/m 25 februari 202417 t/m 25 februari 202410 t/m 18 februari 2024
Meivakantie*27 april t/m 5 mei 202427 april t/m 5 mei 202427 april t/m 5 mei 2024
Zomervakantie20 juli t/m 1 september 202413 juli t/m 25 augustus 20246 juli t/m 18 augustus 2024
Herfstvakantie26 oktober t/m 3 november 202426 oktober t/m 3 november 202419 t/m 27 oktober 2024
Kerstvakantie21 december 2024 t/m 5 januari 202521 december 2024 t/m 5 januari 202521 december 2024 t/m 5 januari 2025

Feestdagen en vrije dagen: wat je moet weten

In Nederland is wettelijk niet vastgelegd dat een feestdag automatisch een verplichte vrije dag is. Dit betekent dat werknemers wettelijk gezien geen recht hebben om vrij te nemen op een feestdag. De beslissing om werknemers vrij te geven, ligt dus in jouw handen of kan worden bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van jouw organisatie.

Veel mensen willen graag vrij zijn tijdens feestdagen, dus als je een minimale bezetting nodig hebt tijdens deze periode, is het belangrijk om je personeel hier ruim van tevoren over te informeren. In Nederland zijn er verschillende soorten vrije dagen. Over het algemeen zijn er vier soorten vrije dagen:

 1. Nationale Feestdagen 2024: Nederland kent acht nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Deze omvatten onder andere Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, eens in de vijf jaar), Hemelvaartsdag 2024 (40 dagen na Pasen), en Kerstmis (25 en 26 december).
 2. Bijzondere Feestdagen: Dit zijn feestdagen die niet nationaal zijn maar wel veelal als vrije dagen worden beschouwd, zoals Pasen, Pinksteren, en Sinterklaas (5 december, hoewel dit geen officiële vrije dag is, wordt het vaak gevierd met vrije tijd).
 3. Wettelijke vakantiedagen: De meeste werknemers in Nederland hebben recht op wettelijk vastgestelde vakantiedagen. Dit aantal kan variëren, maar meestal heeft een fulltime werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar.
 4. Individuele Vakantiedagen: Naast de wettelijke vakantiedagen kunnen werknemers ook extra individuele vakantiedagen hebben, afhankelijk van hun arbeidscontract en bedrijfsbeleid.

Het totale aantal vrije dagen 2024 kan dus variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals de arbeidsovereenkomst, de werkgever en de regio. Er zijn verschillende feestdagen waarop werknemers over het algemeen wel vrij zijn, zoals Pasen, Koningsdag, Pinksteren en Kerst, zoals vaak is vastgelegd in de CAO of arbeidsovereenkomst. Er zijn echter enkele feestdagen waarop de situatie minder duidelijk is, zoals goede vrijdag, hemelvaartsdag 2024 en bevrijdingsdag. Over het algemeen heeft een fulltime werknemer in Nederland recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar, maar deze kunnen variëren en kunnen worden aangevuld met nationale en bijzondere feestdagen.

Schoolvakanties kinderen

Voor medewerkers met kinderen zijn de vakantiedata vaak gebonden aan de schoolvakanties, die elk jaar per regio worden vastgesteld. De zomervakantie (6 weken), kerstvakantie (2 weken) en meivakantie (één week) zijn verplichte vakanties waar basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs zich aan moeten houden volgens de overheid. De data voor de herfst- en voorjaarsvakantie zijn adviesdata, waardoor scholen hier flexibeler in kunnen zijn. Het middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten hebben meer vrijheid om hun vakantiedata te bepalen.

Kies je er voor om op dagen buiten de schoolvakanties weg te gaan met je kinderen? Maak dan afspraken met je school en bekijk of je geoorloofd schoolverzuim kunt aanvragen. Doe je dit niet? Dan is er sprake van ongeoorloofd schoolverzuim en maak je je schuldig aan een strafbaar feit.

Feestdagen 2023

De feestdagen in 2023 zijn zo goed als ten einde. De datums van alle feestdagen in 2023 zijn:

 • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
 • Goede Vrijdag: vrijdag 7 april 2023
 • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023
 • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
 • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023
 • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
 • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 28 en maandag 29 mei 2023
 • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Feestdagen Duitsland en Feestdagen België

Het aantal feestdagen kan aanzienlijk variëren tussen Nederland, België en Duitsland. Over het algemeen heeft Nederland minder officiële feestdagen in vergelijking met België en Duitsland.

In Nederland zijn er acht nationale feestdagen, waaronder Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), en Kerstmis (25 en 26 december). Daarnaast hebben Nederlanders recht op vakantiedagen die ze naar eigen keuze kunnen opnemen, zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag, maar deze worden niet beschouwd als officiële nationale feestdagen.

België heeft daarentegen meer officiële feestdagen dan Nederland. Naast de traditionele feestdagen zoals Kerstmis en Pasen, vieren Belgen ook nationale feestdagen zoals Koningsdag (15 november) en Nationale Feestdag (21 juli). Bovendien verschilt het aantal feestdagen vaak tussen de verschillende regio’s van België, zoals Vlaanderen en Wallonië.

Duitsland kent een vergelijkbaar aantal officiële feestdagen als België en sommige deelstaten hebben zelfs extra regionale feestdagen. Enkele van de bekendste feestdagen in Duitsland zijn Nieuwjaarsdag (1 januari), Kerstmis (25 en 26 december), en Duitse Eenheid (3 oktober), ter ere van de hereniging van West- en Oost-Duitsland.

Kortom, Nederland heeft doorgaans minder officiële feestdagen in vergelijking met België en Duitsland, maar het totale aantal feestdagen kan variëren afhankelijk van de regio en individuele keuzes met betrekking tot vakantiedagen.

Bekijk ook wanneer de bouwvak 2024 plaatsvindt.

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Als ondernemer wil je altijd het beste voor je bedrijf. Een van de slimme investeringen die je kunt doen, is het implementeren van kassasoftware. Deze software biedt talloze voordelen die je onderneming efficiënter en succesvoller maken. In deze blog bespreken we de...

Top 10 relatiegeschenken voor zorgprofessionals

Relatiegeschenken zijn een krachtig middel binnen de zorgsector om waardering uit te drukken en relaties te versterken. Ze kunnen niet alleen het moreel van medewerkers verhogen door erkenning van hun harde werk, maar ook helpen bij het opbouwen van een positief...

4 tips voor goede hygiëne op kantoor

Het belang van goede hygiëne op kantoor wordt vaak onderschat. Een schone en gezonde werkomgeving is niet alleen cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van werknemers, maar helpt ook de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. In dit artikel...

Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een bedrijfsmakelaar

Het vinden van de juiste bedrijfsmakelaar kan een cruciale stap zijn bij het kopen, verkopen of huren van commercieel vastgoed. Een ervaren en betrouwbare makelaar kan u helpen de beste deal te krijgen en u begeleiden door het hele proces. In dit artikel delen we 4...

Stijlvol Strak in Pak?

Strak in Pak: Hoe Jezelf Stijlvol te Presenteren In de wereld van zaken en formele bijeenkomsten is een goed pak niet zomaar een kledingstuk; het is een statement. 'Strak in pak' gaan is meer dan alleen het dragen van een kostuum. Het gaat over het cultiveren van een...

Toekomst van leegstaande winkelpanden

De toekomst van leegstaande winkelpanden in Nederland: een nieuwe kans door leegstandsbeheer In de afgelopen jaren is het straatbeeld in veel Nederlandse steden en dorpen ingrijpend veranderd. De opkomst van online winkelen, gecombineerd met economische uitdagingen,...

Modaal inkomen 2024: behoor jij tot de top?

Modaal inkomen 2024 in Nederland In 2024 is het modale inkomen in Nederland € 44.000 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 2.800 netto per maand, afhankelijk van je persoonlijke situatie en belastingen. Met dit inkomen moet een gemiddeld Nederlands gezin zien...

De geheimen achter IKEA’s succes: tips voor de retail

Heb je je ooit afgevraagd hoe IKEA, een merk geworteld in Zweedse eenvoud en bekend om zijn minimalistische meubeldesign, zich ontpopte tot een titan in de wereld van retail? Geloof het of niet, het geheim zit 'm niet alleen in die smakelijke gehaktballetjes! Het...

Vroegtijdig uw dakgoot repareren om dakschade te voorkomen.

In het uitgestrekte landschap van dakdekkers in Limburg steekt één naam er met kop en schouders bovenuit – Pisters Dakwerken. Met meer dan twee decennia aan ervaring heeft dit bedrijf een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd op het gebied van dakreparatie, -onderhoud en...

In de winter verwarmen met airco

Verwarmen met airco: de toekomst van efficiënte verwarming In de wereld van verwarmingssystemen heeft de airconditioning de laatste jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Voorheen stond de airco voornamelijk bekend om zijn vermogen om de lucht te koelen...

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...

De kracht van positieve woorden

De beste positieve woorden en lieve woorden op alfabetische volgorde Positieve woorden hebben een bijzondere invloed op hoe we ons voelen. Ze kunnen ons brein activeren en ons een goed gevoel geven. Denk aan woorden zoals "geluk" of "liefde" - ze maken ons blij, toch?...

Het Anne Frank Huis als inspirerend voorbeeld van maatschappelijk ondernemerschap

De stille getuigenis van moed: het verhaal achter het Anne Frank Huis Het Anne Frank Huis is een plek die wereldwijd bekend staat als een symbool van moed, hoop en de kracht van het menselijke spirit in tijden van duisternis. Het is de plek waar Anne Frank, een jong...

De Rol van Vereniging Eigen Huis: optimaal profiteren van woningbezit

Vereniging Eigen Huis: samen bouwen aan je vastgoeddromen Het bezitten van een huis is een droom die veel ondernemers koesteren. Het is niet alleen een persoonlijke prestatie, maar kan ook een slimme zakelijke zet zijn. Of je nu je vastgoedportfolio wilt uitbreiden of...

Breng je onderneming (weer) tot Leven met inspiratie van VT Wonen Weer Verliefd op je Huis

Lessen uit VT Wonen Weer Verliefd op je Huis: geef je bedrijf een makeover! Ben jij een ondernemer die altijd op zoek is naar manieren om je bedrijf nieuw leven in te blazen? Heb je het gevoel dat je bedrijfsruimte wel een frisse wind kan gebruiken? Nou, dan hebben we...

Gerelateerde artikelen

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Waarom kassasoftware jouw onderneming naar een hoger niveau tilt

Als ondernemer wil je altijd het beste voor je bedrijf. Een van de slimme investeringen die je kunt doen, is het implementeren van kassasoftware. Deze software biedt talloze voordelen die je onderneming efficiënter en succesvoller maken. In deze blog bespreken we de...

Top 10 relatiegeschenken voor zorgprofessionals

Top 10 relatiegeschenken voor zorgprofessionals

Relatiegeschenken zijn een krachtig middel binnen de zorgsector om waardering uit te drukken en relaties te versterken. Ze kunnen niet alleen het moreel van medewerkers verhogen door erkenning van hun harde werk, maar ook helpen bij het opbouwen van een positief...

4 tips voor goede hygiëne op kantoor

4 tips voor goede hygiëne op kantoor

Het belang van goede hygiëne op kantoor wordt vaak onderschat. Een schone en gezonde werkomgeving is niet alleen cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van werknemers, maar helpt ook de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. In dit artikel...

Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een bedrijfsmakelaar

Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een bedrijfsmakelaar

Het vinden van de juiste bedrijfsmakelaar kan een cruciale stap zijn bij het kopen, verkopen of huren van commercieel vastgoed. Een ervaren en betrouwbare makelaar kan u helpen de beste deal te krijgen en u begeleiden door het hele proces. In dit artikel delen we 4...

Stijlvol Strak in Pak?

Stijlvol Strak in Pak?

Strak in Pak: Hoe Jezelf Stijlvol te Presenteren In de wereld van zaken en formele bijeenkomsten is een goed pak niet zomaar een kledingstuk; het is een statement. 'Strak in pak' gaan is meer dan alleen het dragen van een kostuum. Het gaat over het cultiveren van een...