Feestdagen en schoolvakanties 2024

zaterdag 2 september, 2023

In het jaar 2024 staat ons weer een sprankelend jaar vol feestelijke hoogtepunten en welverdiende schoolvakanties te wachten. Of je nu een fervente vakantieganger bent die alvast de koffers inpakt, een ouder die zich afvraagt hoe de zomervakantie te plannen, of gewoon iemand die benieuwd is naar de bijzondere dagen die ons te wachten staan, hieronder vind je de data voor feestdagen 2024 en schoolvakanties 2024. Deze zijn ook te vinden op de site van de rijksoverheid.

Feestdagen 2024

FEESTDAGDATUM IN 2024
NieuwjaarsdagMaandag 1 januari 2024
RamadanMaandag 11 maart 2024 (start)
Goede vrijdagVrijdag 29 maart 2024
Eerste PaasdagZondag 31 maart 2024
Tweede PaasdagMaandag 1 april 2024
SuikerfeestDinsdag 9 april 2024
KoningsdagZaterdag 27 april 2024
DodenherdenkingZaterdag 4 mei 2024
BevrijdingsdagZondag 5 mei 2024
HemelvaartsdagDonderdag 9 mei 2024
Eerste PinksterdagZondag 19 mei 2024
Tweede PinksterdagMaandag 20 mei 2024
SinterklaasDonderdag 5 december 2024
Eerste KerstdagWoensdag 25 december 2024
Tweede KerstdagDonderdag 26 december 2024

Schoolvakanties 2024-2025

REGIO NOORDREGIO MIDDENREGIO ZUID
Voorjaarsvakantie17 t/m 25 februari 202417 t/m 25 februari 202410 t/m 18 februari 2024
Meivakantie*27 april t/m 5 mei 202427 april t/m 5 mei 202427 april t/m 5 mei 2024
Zomervakantie20 juli t/m 1 september 202413 juli t/m 25 augustus 20246 juli t/m 18 augustus 2024
Herfstvakantie26 oktober t/m 3 november 202426 oktober t/m 3 november 202419 t/m 27 oktober 2024
Kerstvakantie21 december 2024 t/m 5 januari 202521 december 2024 t/m 5 januari 202521 december 2024 t/m 5 januari 2025

Feestdagen en vrije dagen: wat je moet weten

In Nederland is wettelijk niet vastgelegd dat een feestdag automatisch een verplichte vrije dag is. Dit betekent dat werknemers wettelijk gezien geen recht hebben om vrij te nemen op een feestdag. De beslissing om werknemers vrij te geven, ligt dus in jouw handen of kan worden bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van jouw organisatie.

Veel mensen willen graag vrij zijn tijdens feestdagen, dus als je een minimale bezetting nodig hebt tijdens deze periode, is het belangrijk om je personeel hier ruim van tevoren over te informeren. In Nederland zijn er verschillende soorten vrije dagen. Over het algemeen zijn er vier soorten vrije dagen:

  1. Nationale Feestdagen 2024: Nederland kent acht nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Deze omvatten onder andere Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, eens in de vijf jaar), Hemelvaartsdag 2024 (40 dagen na Pasen), en Kerstmis (25 en 26 december).
  2. Bijzondere Feestdagen: Dit zijn feestdagen die niet nationaal zijn maar wel veelal als vrije dagen worden beschouwd, zoals Pasen, Pinksteren, en Sinterklaas (5 december, hoewel dit geen officiële vrije dag is, wordt het vaak gevierd met vrije tijd).
  3. Wettelijke vakantiedagen: De meeste werknemers in Nederland hebben recht op wettelijk vastgestelde vakantiedagen. Dit aantal kan variëren, maar meestal heeft een fulltime werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar.
  4. Individuele Vakantiedagen: Naast de wettelijke vakantiedagen kunnen werknemers ook extra individuele vakantiedagen hebben, afhankelijk van hun arbeidscontract en bedrijfsbeleid.

Het totale aantal vrije dagen 2024 kan dus variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals de arbeidsovereenkomst, de werkgever en de regio. Er zijn verschillende feestdagen waarop werknemers over het algemeen wel vrij zijn, zoals Pasen, Koningsdag, Pinksteren en Kerst, zoals vaak is vastgelegd in de CAO of arbeidsovereenkomst. Er zijn echter enkele feestdagen waarop de situatie minder duidelijk is, zoals goede vrijdag, hemelvaartsdag 2024 en bevrijdingsdag. Over het algemeen heeft een fulltime werknemer in Nederland recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar, maar deze kunnen variëren en kunnen worden aangevuld met nationale en bijzondere feestdagen.

Schoolvakanties kinderen

Voor medewerkers met kinderen zijn de vakantiedata vaak gebonden aan de schoolvakanties, die elk jaar per regio worden vastgesteld. De zomervakantie (6 weken), kerstvakantie (2 weken) en meivakantie (één week) zijn verplichte vakanties waar basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs zich aan moeten houden volgens de overheid. De data voor de herfst- en voorjaarsvakantie zijn adviesdata, waardoor scholen hier flexibeler in kunnen zijn. Het middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten hebben meer vrijheid om hun vakantiedata te bepalen.

Kies je er voor om op dagen buiten de schoolvakanties weg te gaan met je kinderen? Maak dan afspraken met je school en bekijk of je geoorloofd schoolverzuim kunt aanvragen. Doe je dit niet? Dan is er sprake van ongeoorloofd schoolverzuim en maak je je schuldig aan een strafbaar feit.

Feestdagen 2023

De feestdagen in 2023 zijn zo goed als ten einde. De datums van alle feestdagen in 2023 zijn:

  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
  • Goede Vrijdag: vrijdag 7 april 2023
  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
  • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023
  • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 28 en maandag 29 mei 2023
  • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Feestdagen Duitsland en Feestdagen België

Het aantal feestdagen kan aanzienlijk variëren tussen Nederland, België en Duitsland. Over het algemeen heeft Nederland minder officiële feestdagen in vergelijking met België en Duitsland.

In Nederland zijn er acht nationale feestdagen, waaronder Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), en Kerstmis (25 en 26 december). Daarnaast hebben Nederlanders recht op vakantiedagen die ze naar eigen keuze kunnen opnemen, zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag, maar deze worden niet beschouwd als officiële nationale feestdagen.

België heeft daarentegen meer officiële feestdagen dan Nederland. Naast de traditionele feestdagen zoals Kerstmis en Pasen, vieren Belgen ook nationale feestdagen zoals Koningsdag (15 november) en Nationale Feestdag (21 juli). Bovendien verschilt het aantal feestdagen vaak tussen de verschillende regio’s van België, zoals Vlaanderen en Wallonië.

Duitsland kent een vergelijkbaar aantal officiële feestdagen als België en sommige deelstaten hebben zelfs extra regionale feestdagen. Enkele van de bekendste feestdagen in Duitsland zijn Nieuwjaarsdag (1 januari), Kerstmis (25 en 26 december), en Duitse Eenheid (3 oktober), ter ere van de hereniging van West- en Oost-Duitsland.

Kortom, Nederland heeft doorgaans minder officiële feestdagen in vergelijking met België en Duitsland, maar het totale aantal feestdagen kan variëren afhankelijk van de regio en individuele keuzes met betrekking tot vakantiedagen.

Bekijk ook wanneer de bouwvak 2024 plaatsvindt.

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...

De kracht van positieve woorden

De beste positieve woorden op alfabetische volgorde Positieve woorden hebben een bijzondere invloed op hoe we ons voelen. Ze kunnen ons brein activeren en ons een goed gevoel geven. Denk aan woorden zoals "geluk" of "liefde" - ze maken ons blij, toch? Dat komt doordat...

Het Anne Frank Huis als inspirerend voorbeeld van maatschappelijk ondernemerschap

De stille getuigenis van moed: het verhaal achter het Anne Frank Huis Het Anne Frank Huis is een plek die wereldwijd bekend staat als een symbool van moed, hoop en de kracht van het menselijke spirit in tijden van duisternis. Het is de plek waar Anne Frank, een jong...

De Rol van Vereniging Eigen Huis: optimaal profiteren van woningbezit

Vereniging Eigen Huis: samen bouwen aan je vastgoeddromen Het bezitten van een huis is een droom die veel ondernemers koesteren. Het is niet alleen een persoonlijke prestatie, maar kan ook een slimme zakelijke zet zijn. Of je nu je vastgoedportfolio wilt uitbreiden of...

Breng je onderneming (weer) tot Leven met inspiratie van VT Wonen Weer Verliefd op je Huis

Lessen uit VT Wonen Weer Verliefd op je Huis: geef je bedrijf een makeover! Ben jij een ondernemer die altijd op zoek is naar manieren om je bedrijf nieuw leven in te blazen? Heb je het gevoel dat je bedrijfsruimte wel een frisse wind kan gebruiken? Nou, dan hebben we...

Een huis vol: Een bron van inspiratie voor ondernemers

Vijf ondernemerslessen in organisatie, flexibiliteit, teamwork, financiële beheersing en passie van "Een huis vol". Het televisieprogramma 'Een Huis Vol,' uitgezonden door de KRO-NCRV, heeft de afgelopen jaren de harten van Nederland veroverd. Het programma biedt een...

Dropbox Business groeit met je mee

De voordelen van Dropbox Business voor kleine bedrijven Kleine bedrijven staan vaak voor unieke uitdagingen, waaronder efficiëntie, samenwerking en kostenbeheersing. Een tool die al deze problemen kan aanpakken en kleine bedrijven kan helpen floreren, is Dropbox...

De Remarkable: Hét hulpmiddel voor ondernemers en zakelijke gebruikers

Nooit meer uw notities kwijt met de Remarkable Klaar om de eeuwige frustratie van zoekgeraakte aantekeningen achter u te laten? Maak kennis met de oplossing: de Remarkable. Het lijkt op een tablet, maar het is eigenlijk veel krachtiger. Met de Remarkable kunt u...

Ontslagbrief voorbeeld en 5 praktische tips bij nemen van ontslag

Sta je op het punt om ontslag te nemen om je dromen na te jagen? In het moderne tijdperk van loopbaanontwikkeling en ondernemerschap, komt het nemen van ontslag vaak voor als een cruciale stap in de richting van het najagen van je passies en het realiseren van je...

CV maken doe je zo!

Overtuigende CV Maken als sleutel tot jouw droombaan Een indrukwekkend curriculum vitae (CV) is de sleutel tot het vinden van je droombaan. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt of een doorgewinterde professional, een goed CV is essentieel om op te vallen bij...

De STARR-Methode: jouw gids voor effectieve sollicitatiegesprekken

STARR-Methode uitgelegd Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn, maar het is ook je kans om te schitteren en te laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de baan. Een van de meest effectieve methoden om je voor te bereiden op en te...

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Jan Modaal en zijn modaal inkomen in 2023 Geld, de motor van onze moderne wereld. We hebben het allemaal nodig en velen van ons besteden er een groot deel van hun leven aan. Maar wat is eigenlijk een 'goed' inkomen in Nederland? Hoe verhoudt jouw salaris zich tot het...

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023 en de gevolgen voor ZZP'ers Het is die tijd van het jaar weer, Prinsjesdag 2023 is aangebroken. Terwijl de troonrede wordt voorgedragen en de koninklijke koets door de straten van Den Haag rolt, houden zelfstandige ondernemers, oftewel ZZP'ers, hun...

Workations: een nieuwe manier van werken en ontspannen

Heb jij wel eens gedacht aan een workation? In een wereld die steeds digitaler en flexibeler wordt, heeft de traditionele manier van werken een transformatie ondergaan. Eén van de opvallendste evoluties in de moderne arbeidscultuur is de opkomst van "workations." Een...

Minimumloon 2023

Het jaar 2023 begon met een opmerkelijke stijging van het wettelijk minimumloon (WML), en in juli van datzelfde jaar werd er opnieuw een verhoging doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn een cruciaal onderdeel van de reguliere wijzigingen van het minimumloon. Maar wat...

Gerelateerde artikelen

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Zo praktisch kan een draaiboek zijn

Een draaiboek maken zonder te verzanden in details, zo doe je dat! Heb je een evenement in de planning en raak je overweldigd door alles wat er geregeld moet worden? Misschien is het dan handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek kun je namelijk precies...

De kracht van positieve woorden

De kracht van positieve woorden

De beste positieve woorden op alfabetische volgorde Positieve woorden hebben een bijzondere invloed op hoe we ons voelen. Ze kunnen ons brein activeren en ons een goed gevoel geven. Denk aan woorden zoals "geluk" of "liefde" - ze maken ons blij, toch? Dat komt doordat...

De Rol van Vereniging Eigen Huis: optimaal profiteren van woningbezit

De Rol van Vereniging Eigen Huis: optimaal profiteren van woningbezit

Vereniging Eigen Huis: samen bouwen aan je vastgoeddromen Het bezitten van een huis is een droom die veel ondernemers koesteren. Het is niet alleen een persoonlijke prestatie, maar kan ook een slimme zakelijke zet zijn. Of je nu je vastgoedportfolio wilt uitbreiden of...