Eigen bedrijf starten

vrijdag 3 maart, 2023

Het starten van een eigen onderneming kan een spannend en uitdagend proces zijn, maar het kan ook een van de meest lonende ervaringen zijn die je ooit zult hebben. Het starten van een onderneming kan een kans zijn om je eigen baas te zijn, je eigen ideeën en visie te realiseren en een positieve impact te hebben op de wereld om je heen. In dit artikel bieden we 10 tips om je te helpen bij het starten van je eigen onderneming.

Tip 1. Een duidelijke missie en een herkenbare doelgroep

Als startende ondernemer is het bepalen van je missie en het vinden van je doelgroep essentieel voor het succes van je bedrijf. Onderstaande stappen helpen om je missie te bepalen en je doelgroep te vinden:

Bepaal je passie en kernwaarden

Stel je zelf de vraag waarom je een eigen bedrijf wilt starten. Dit kan zijn dat je het zat bent om voor een baas te werken, je een ander werk/privé balans wilt hebben of gewoon omdat je graag jouw passie kwijt wil, maar dat jij je tegen gehouden voelt met waar je nu in je leven staat. Of misschien ben jij een van de gelukkigen die van je hobby je werk kan maken! Wat de beweegreden ook is, vaak komt deze niet uit het niets. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat jouw drijfveer of passie is waarom je jouw bedrijf wilt starten. Bedenk waar je gepassioneerd over bent en wat je belangrijk vindt in het leven en schrijf dit kort en bondig op in een of enkele woorden. Dit kan helpen bij het bepalen van je eerste missie en doelstellingen!

Onderzoek de markt

Je hebt je missie en doel genoteerd. Maar ben je de enige die dit aanbiedt? Is er überhaupt vraag naar hetgeen dat je aan wil bieden? Om deze vragen te beantwoorden doe je onderzoek naar de markt waarin je wilt opereren en kijk je naar de concurrentie. Wie is mijn doelgroep en waar bevinden zij zich? Wie zijn mijn concurrenten en wat bieden zij aan? Wat kun jij anders of beter doen? Maak voor jezelf een SWOT-analyse waarin je jouw sterkten en zwakten tegenover kansen en bedreigingen zet en heb in 1 overzicht helder waar jouw kansen liggen.

Bepaal je Unique Selling Proposition (USP)

De enige zijn van een product of dienst waar vraag naar is zou super zijn! Helaas is dit voor slechts enkele weggelegd en zal je jouw product of dienst beter moeten verkopen dan je concurrent. Stel daarom jezelf de vraag: maakt mijn product of dienst uniek? Waarom zouden klanten voor mij moeten kiezen in plaats van voor de concurrentie? Dit zijn jouw USP’s (Unique Selling Proposities). Misschien concurreer jij wel op prijs? Of ben jij de enige in de markt die producten dezelfde dag levert? Of kom je juist producten persoonlijk afleveren, waar de concurrent slechts verzend?

Identificeer je doelgroep

Wie is je ideale klant? Wat zijn hun behoeften en wensen? Waar bevinden ze zich? Met een goed antwoord op deze vragen kun je een goed profiel maken van jouw doelgroep en hier gericht jouw marketing op aansluiten. Richt je jouw product of dienst op jongeren? Dan kan Social Media een goed idee zijn. Richt je jouw product op dieren? Misschien zijn flyers bij dierenartsen een goed idee. Genoeg om over na te denken dus!

Tip: maak een persona

Tip 2. Maak een businessplan

Wanneer je helder hebt wat je missie en doelgroep is, dan kun je een begin maken om jouw plannen concreet te maken. Een ondernemingsplan is een essentieel onderdeel van het starten van een onderneming. Het helpt je om je ideeën te structureren en te analyseren, je doelstellingen vast te stellen, en een actieplan te maken voor het starten van je onderneming. Het plan moet ook informatie bevatten over hoe je je bedrijf gaat financieren en hoe je winst gaat maken.

Tip: maak je doelstellingen en / of missie SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo zorg je er voor dat jouw beschreven doelen en missie niet ‘vaag’ blijven en houd je focus.

Tip 3. Bepaal de rechtsvorm van je onderneming

De volgende stap is het bepalen van de rechtsvorm van je onderneming. Wil je bijvoorbeeld een eenmanszaak, een BV, een VOF of een stichting oprichten? Het kiezen van de juiste rechtsvorm is belangrijk omdat dit gevolgen heeft voor de belastingen, de aansprakelijkheid en de administratie van je bedrijf. Laat je goed informeren over de mogelijkheden of lees meer over de verschillen.

Tip 4. Registreer je bedrijf

Soms is het de eerste stap, maar tijdens het onderzoek naar wie jij met je bedrijf wilt uitstralen of wie je doelgroep is, kan het maar zo zijn dat jouw eerder bedachte bedrijfsnaam niet (meer) past. Als je weet welke rechtsvorm je wilt gebruiken, dan kun je je bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel. Je hebt hiervoor een geldig identiteitsbewijs en een inschrijfformulier nodig. Na registratie ontvang je een KvK-nummer en BTW-nummer, dat je nodig hebt voor het openen van een zakelijke bankrekening en voor het indienen van belastingaangiftes.

Tip 5. Open een zakelijke bankrekening

Het openen van een zakelijke bankrekening is belangrijk om de financiën van je bedrijf te scheiden van je persoonlijke financiën. Hierdoor houd je een goed overzicht over je inkomsten en uitgaven, en is het makkelijker om je administratie op orde te houden. Daarnaast biedt een eigen rekening meer mogelijkheden doordat je deze kan koppelen aan bijvoorbeeld boekhouding.

Tip 6. Regel je boekhouding en administratie

Een goede administratie is cruciaal voor het succes van je onderneming. Zorg ervoor dat je een boekhoudsysteem opzet waarmee je al je financiële transacties kunt bijhouden. Het bijhouden van je administratie maakt het ook makkelijker om belastingaangiftes te doen. Er zijn gelukkig veel diverse boekhoudprogramma’s die het voor jou makkelijk kunnen maken. Zo hebben wij voor jou de 10 meest gebruike boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet. En vergeet niet een goede boekhouder die met je mee kan kijken bij het doen van aangiften. Er zijn, vooral voor startende ondernemers, tal van regels om financiële voordelen te halen bij jouw aangiften.

Tip 7. Start je marketing en verkoopactiviteiten

Nu je bedrijf officieel is geregistreerd en je de administratie op orde hebt, is het tijd om je marketing- en verkoopactiviteiten te starten. Maak een marketingplan en identificeer de kanalen die je gaat gebruiken om je bedrijf te promoten:

Maak een marketingplan

Bepaal hoe je je product of dienst bij je doelgroep onder de aandacht gaat brengen en hoe je ze gaat bereiken. Met een goed uitgeschreven marketingplan kun je precies jouw strategie uitdenken en met focus op jouw doelstellingen jouw doelen halen. Zorg ook dat je gebruik maakt van diverse doelstellingen voor de verschillende kanalen die je gaat gebruiken om jouw doelgroep (of doelgroepen!) te bereiken. Vergeet daarbij ook niet om jouw doelgroep te segmenteren.

Stel meetbare doelen

Binnen het marketingplan is het van groot belang doelen te stellen. Deze hoeven niet altijd gehaald te worden om van jouw bedrijf een succes te maken, maar door alleen al bewust te blijven van je doelen zorg je er voor dat je focus behoudt. Maak daarom doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART-doelen). Hierdoor kun je je voortgang meten en je strategie aanpassen waar nodig.

Voorbeelden van SMART-doelstellingen:

Omzet: “We willen onze omzet met 10% verhogen in het derde kwartaal van dit jaar door onze marketinginspanningen te richten op nieuwe klanten en herhaalaankopen te stimuleren bij bestaande klanten.”

Aantal klanten: “We willen ons klantenbestand met 15% laten groeien in de komende 6 maanden door ons te richten op het aantrekken van nieuwe klanten via sociale media, evenementen en mond-tot-mondreclame.”

Websiteverkeer: “We willen het aantal bezoekers van onze website met 20% verhogen in de komende 3 maanden door onze SEO-strategie te verbeteren, ons te concentreren op hoogwaardige content en onze socialemediakanalen actiever te gebruiken om verkeer naar onze website te leiden.”

Leadgeneratie: “We willen ons aantal leads met 25% verhogen in de komende 6 maanden door onze e-mailmarketingcampagnes te optimaliseren, ons website-aanbod te verbeteren en meer gated content te bieden in ruil voor contactgegevens van potentiële klanten.”

Klanttevredenheid: “We willen onze klanttevredenheidsscore verhogen van 85% naar 90% in de komende 3 maanden door ons te concentreren op snellere responstijden op vragen en klachten, onze producten en diensten te verbeteren op basis van klantfeedback en regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit te voeren.”

Tip 8. Bouw een team

Als je bedrijf groeit, is het belangrijk om een goed team om je heen te verzamelen. Zoek naar mensen met verschillende vaardigheden en achtergronden die je kunnen helpen om je bedrijf te laten groeien. Investeer in hun ontwikkeling en zorg ervoor dat ze gemotiveerd blijven. Maar denk ook verder dan jouw eigen onderneming. Team betekent samenwerken. Concurrent hoeft dan ook niet altijd een slecht iets te zijn, maar kan juist veel waarde opleveren. Toch in elkaars vaarwater? Zoek het eens verder van huis. Heb je bijvoorbeeld een rijschool in Zeeland? Kijk eens hoe een ‘collega’ in Groningen te werk gaat en neem eens contact op. Doordat jullie een zelfde passie hebben in het vak zul je versteld staan hoe waardevol zo’n gesprek kan zijn! En daarnaast is de afstand te groot om van elkaar te snoepen.

Tip 9. Leer van je fouten

Het ondernemerschap gaat gepaard met ups en downs, en het is belangrijk om te leren van je fouten. Door fouten te maken, kun je groeien en je bedrijf verbeteren. Analyseer wat er mis ging en wat je anders kunt doen om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen.

Tip 10. Blijf groeien en ontwikkelen

Een succesvol bedrijf blijft groeien en zich ontwikkelen. Houd trends en ontwikkelingen in de markt goed in de gaten en pas je bedrijfsstrategie daarop aan. Blijf jezelf uitdagen en zoek naar nieuwe kansen om te groeien. En onthoud dat je als zelfstandige er niet alleen voor staat! Zoek mensen om je heen en ga in gesprek. Praat met je klant, je doelgroep (ga bijvoorbeeld eens netwerken) of met die concurrent die jou altijd een stapje voor lijkt te zijn! Daarnaast is het ook interessant om opleidingen of cursussen te volgen om jouw kennis up-to-date te houden of juist om nieuwe kennis toe te passen. Tip: met het STAP-budget is het ook mogelijk om als ondernemer een opleiding te volgen. Het STAP-Budget is namelijk door de overheid opgezet om juist te investeren in kennis.

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

De Belastingdienst, een begrip in Nederland, speelt een cruciale rol in het financiële landschap van het land. Of je nu gaat starten met een onderneming, of al ingeschreven staat als zelfstandige ondernemer bent of een bedrijf runt, je zult ongetwijfeld te maken...

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek: Het geheim achter succesvolle bedrijven Klanttevredenheid is de levensader van elk bedrijf. Tevreden klanten zijn niet alleen loyaler, maar ze kunnen ook fungeren als ambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame genereren. Om te...

Welke rechtsvorm past bij jou?

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke...

Wat staat er in een ondernemingsplan

Je hebt besloten om de wereld te veroveren met jouw ideeën en een eigen bedrijf te starten? Fantastisch! Maar voordat je een imperium kunt opbouwen, moet je eerst een ondernemingsplan opstellen. Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, we got you covered....

Hoe maak je een marketingplan

Marketing, een activiteit die nodig is om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij (potentiële) klanten, klinkt als een vreselijke klus. Maar het is juist een feest! Het is een manier om je dromen waar te maken en de wereld te laten zien wat jij in huis...

5 stappen naar een positief bedrijfsimago

Wat is bedrijfsimago? Het imago van een bedrijf is de reputatie die het heeft in de ogen van het publiek. Het is wat mensen denken en voelen wanneer ze aan een bepaald bedrijf denken. Het is belangrijk omdat het een grote impact kan hebben op het succes van een...

Eigen kledinglijn beginnen [Stappenplan]

Kledinglijn beginnen Wat tof dat je interesse hebt in je eigen kledinglijn beginnen! Met je eigen kledinglijn kun je creativiteit en passie kwijt en heb je  natuurlijk veel vrijheid. Je kunt de werkzaamheden immers vanaf elke locatie uitvoeren. Dat is voor...

Hoe start ik met marketing?

Marketing en ondernemerschap zijn nauwsluitend aan elkaar gekoppeld. Hoe goed jouw product of dienst ook is, zonder naamsbekendheid en de juiste marketingactiviteiten zal het niet ver komen. Met de volgende tips kun jij als (startende) ondernemer aan de slag met...

Start met het bepalen van je doelgroep

Als startende ondernemer is het essentieel om je doelgroep te bepalen. Het zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt over wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften zijn. Waardoor jij je product of dienst kunt blijven verbeteren en aanpassen. Daarnaast...

Hoe versterk je klantenbinding?

Het binnenhalen van nieuwe klanten is voor de meeste ondernemers een prioriteit, logisch toch? Helaas wordt het opbouwen van een relatie met huidige klanten wel eens vergeten. Klantenbinding is belangrijk voor de stabiliteit en groei van je bedrijf. We geven je...

Gerelateerde artikelen

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...