7 tips om goede teksten te schrijven | Start Met Gemak

7 tips om goede teksten te schrijven

terug

Mooie foto’s en goede teksten maken een website. We schreven eerder al over de kracht van goede foto’s. In dit artikel gaan we het hebben over de kracht van goede teksten. Een goede tekst spreekt jouw doelgroep aan, is gemakkelijk te lezen en zet aan tot actie. We geven je 7 praktische tips om teksten te schrijven.

1. Schrijf vanuit het perspectief van jouw doelgroep

Eerst een stapje terug. Weet jij wie jouw doelgroep is? Heeft jouw doelgroep dezelfde kennis over het onderwerp als jij hebt? Zo niet, probeer dan vaktermen te vermijden. Een tekst die voor jou te begrijpen is kan voor jouw lezer namelijk te ingewikkeld zijn.

2. Wat is je doel?

Bedenk voordat je start met schrijven wat het doel van de tekst is. Wil je jouw lezer informeren of wil je aanzetten tot actie? Verlies dit doel tijdens het schrijven van de tekst niet uit het oog. Vergeet ook niet (klikbare) call-to-actions in de tekst te verwerken.

Tips teksten schrijven3. Kort maar krachtig

Maak je zinnen niet te lang. Gebruik vaker een punt. Ook wanneer je gevoel zegt een komma te gebruiken. Ik krijg het vaak als feedback van mijn collega’s: “stop nu eens met die komma’s”. Korte zinnen verbeteren namelijk de leesbaarheid van je tekst. Het voorkomt dat jouw lezers een zin dubbel moeten lezen om te begrijpen wat er staat. Dat zorgt voor irritaties bij de lezer.

4. Spelling en grammatica

Streef naar een foutloze tekst. Een foutje is al snel gemaakt, we zijn tenslotte allemaal mensen. Toch is er niets zo vervelend als een tekst vol spel- en grammaticafouten. Laat daarom anderen jouw teksten controleren op eventuele fouten. Zo kom je al een stap dichter bij een foutloze tekst. Ik daag je uit om een foutje in dit artikel op te speuren.

5. SEO-proof

Aan de slag met de teksten voor jouw website? Maak ze dan meteen SEO-proof. Met een zoekwoordenonderzoek kom je er achter welke termen ervoor zorgen dat je goed gevonden wordt in Google. Door deze termen te verwerken in jouw tekst vang je twee vliegen in één klap.

6. Maak gebruik van (tussen)kopjes

Door slim gebruik te maken van kopjes houd je de tekst overzichtelijk. We zijn snel afgehaakt wanneer we niet direct vinden waar we naar op zoek zijn. Een kopje vertelt ons welke informatie er in de tekst te vinden is. Door de kopjes te scannen beoordelen we of de informatie relevant is.

7. Schrijf in spreektaal

Denk na over de tone of voice van je tekst. Dit is afhankelijk van je vakgebied, maar over het algemeen kun je teksten het beste informeel houden. Je geeft de lezer een goed gevoel door een warme, menselijke toon. Spreektaal, dus.

Kom je er ondanks onze tips om goede teksten te schrijven niet uit? Onze enthousiaste marketingspecialisten gaan graag met jouw teksten aan de slag.

Bekijk meer

Meer over dit onderwerp:

Tips & Tricks

Hoe schrijf je een goede ‘over ons’ pagina?

De ‘Over ons’ pagina is wellicht een van de moeilijkste pagina’s om te schrijven. Vaak ontbreekt dit bij bedrijven terwijl het een gemiste kans is; mensen doen namelijk graag zaken..

Lees meer
Tips & Tricks

How to: zakelijke stockfoto’s

Eerder schreven we al over de kracht van goede foto’s. Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom wil je dat de foto een professionele indruk achter laat. Mocht je..

Lees meer

Jouw marketingstrategie op één A4

Jouw marketingstrategie op een A4tje Hoe ga je jouw bedrijf onder de aandacht brengen? Het is lastig om een rode draad te creëren voor jouw marketingactiviteiten. Maar we helpen je..

Lees meer
Tips & Tricks

Met goede foto’s of video’s geef je jouw boodschap extra kracht 💡

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Met visuele content trek je meer aandacht dan met puur tekstuele content. Daarnaast roep je met beelden een bepaald gevoel of emotie op…

Lees meer
Tips & Tricks

Welke content plaats ik op mijn website? 💻

Maak het persoonlijker Zeker wanneer je ZZP’er bent of een klein bedrijf hebt is het erg belangrijk om te laten zien wie je bent, wat je doet en vooral waarom..

Lees meer