Modaal inkomen 2024: behoor jij tot de top?

zondag 10 maart, 2024

Modaal inkomen 2024 in Nederland

In 2024 is het modale inkomen in Nederland € 44.000 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 2.800 netto per maand, afhankelijk van je persoonlijke situatie en belastingen. Met dit inkomen moet een gemiddeld Nederlands gezin zien rond te komen in een economie waar de kosten van levensonderhoud blijven stijgen.

Dus, hoe doe je dat dan, comfortabel leven met een modaal inkomen? Is het überhaupt mogelijk of zit je constant in de financiële stress? Dit artikel neemt je mee in het leven van een modaal inkomen 2024: wat betekent dat precies, hoe verschilt het van een gemiddeld inkomen en vooral, hoe voelt het echt?

Wat is een modaal inkomen?

Het modale inkomen wordt gebruikt om het meest gangbare inkomen binnen een bepaalde regio, zoals een land, weer te geven over een bepaald jaar. Stel je voor dat je alle inkomens van de inwoners op een rij zet, van laag naar hoog. Het modale inkomen zou dan precies in het midden van deze lijst staan.

Dit begrip is nuttig omdat het inzicht geeft in de financiële situatie van de gemiddelde burger. Neem als voorbeeld een stad waar het modale inkomen €40.000 per jaar is. Dit betekent dat de helft van de inwoners meer dan dit bedrag verdient en de andere helft minder.

De relevantie hiervan ligt in het begrip van inkomensverschillen. Een laag modaal inkomen ten opzichte van het gemiddelde kan duiden op een kleine groep met zeer hoge inkomens, terwijl het grootste deel minder verdient. Voor ondernemers biedt het modale inkomen inzicht in de waarschijnlijke populariteit van producten en diensten, afhankelijk van het inkomensniveau. Lage modale inkomens suggereren een voorkeur voor budgetvriendelijke opties, terwijl een hoger modaal inkomen de verkoop van luxe goederen kan stimuleren. Met inflatie in het achterhoofd, geeft dit ook inzicht in de bereidheid van consumenten om te investeren in luxe of juist te zoeken naar betaalbare luxe.

Het meest voorkomende inkomen in Nederland in 2023 bedroeg €40.000 bruto per jaar, inclusief vakantiegeld. Dit betekent dat het modaal inkomen 2024 met € 4.000 is gestegen naar € 44.000 bruto per jaar. Hoewel deze stijging van 10% op het eerste gezicht significant lijkt, is het belangrijk om dit te plaatsen in de context van de stijgende kosten van levensonderhoud. Hieronder vind je de specificaties van het modale inkomen in 2023:

  • Bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld: €40.000
  • Bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld: €3.333 (maandelijks)
  • Bruto maandsalaris exclusief vakantiegeld: €3.086 (jaarlijks vakantiegeld apart)

Wie is Jan Modaal 2024?

Jan Modaal is een verzonnen persoon die staat voor de gemiddelde Nederlandse werknemer die rond het modale inkomen verdient. Het is een makkelijke manier om over de ‘gewone’ werknemer te praten. Als je over Jan Modaal hoort, gaat het meestal over iemand die € 44.000 bruto per jaar verdient, net als het modale inkomen.

Jan Modaal is dus geen echte persoon, maar een handige manier om uit te leggen hoe economische veranderingen en beleid de gemiddelde werknemer beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als we zeggen dat de huurprijzen voor Jan Modaal moeilijk te betalen zijn, bedoelen we dat veel mensen met een modaal inkomen moeite hebben met de huur.

Het verschil tussen Jan Modaal en het modale inkomen helpt ons om economische zaken beter te begrijpen:

  1. Cijfers vs. mens: Het modale inkomen is een cijfer, een statistiek. Jan Modaal is een denkbeeldige persoon die dat cijfer tot leven brengt.
  2. Inkomensverdeling: Het modale inkomen helpt om te zien hoe inkomens verdeeld zijn. Jan Modaal helpt om te laten zien hoe het dagelijks leven eruitziet voor iemand met dat inkomen.
  3. Eenvoudige uitleg: Door Jan Modaal te gebruiken, kunnen we ingewikkelde dingen simpeler maken en makkelijker uitleggen hoe mensen met een modaal inkomen leven.

Het verschil tussen het modale en het gemiddelde salaris 2024 in Nederland

Er is een verschil tussen het gemiddelde en het modale inkomen. Het gemiddelde inkomen wordt berekend door alle inkomens bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal inwoners, terwijl het modale inkomen het meest voorkomende inkomen aanduidt. Deze twee kunnen sterk van elkaar verschillen, waarbij het gemiddelde beïnvloed kan worden door uitschieters en het modale inkomen een realistischer beeld geeft van wat de meeste mensen verdienen.

In 2023 berekende het CBS het gemiddelde inkomen als volgt:

  • Gemiddeld inkomen van alle inwoners: €34.000 per jaar.
  • Gemiddeld inkomen van werkenden: €45.000 per jaar.
  • Inkomen van directeuren-grootaandeelhouders: €70.000 per jaar.
  • Het gemiddelde salaris voor een CEO in Nederland is €131.500 per jaar. 

Is jouw inkomen hoger of lager dan het modaal inkomen 2024?

Wanneer je inkomen onder het modale inkomen ligt, betekent dit dat je minder verdient dan het meest voorkomende inkomen binnen de groep. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je financiële situatie. Een lager inkomen kan uitdagingen met zich meebrengen bij het aflossen van schulden, het opbouwen van spaargeld of het doen van investeringen. Het kan ook betekenen dat je meer moeite hebt om een comfortabele levensstandaard te handhaven. De kosten van levensonderhoud zoals huur, boodschappen en nutsvoorzieningen maken namelijk een groot deel uit van je uitgaven.

Aan de andere kant, als je meer verdient dan het modale inkomen, bevind je je in een relatief gunstigere financiële positie. Een hoger inkomen biedt je meer mogelijkheden om je financiële toekomst veilig te stellen. Je hebt meer ruimte om te sparen voor noodgevallen, te investeren, en je levensstijl te verbeteren door betere huisvesting, onderwijs, of activiteiten. Bovendien kan een hoger inkomen bijdragen aan een gevoel van financiële zekerheid en welzijn, waardoor je meer vrijheid hebt om je leven naar eigen inzicht vorm te geven.

Modaal inkomen 2024

Leven met een modaal inkomen 2024 in Nederland zoals “Jan Modaal”

Nu weet je wat een modaal inkomen betekent en wat een modaal inkomen 2024 is in Nederland. Maar wat betekent het nu echt? € 44.000 per jaar klinkt als veel, maar kun je er tegenwoordig nog goed mee rondkomen? De meeste mensen hebben gemerkt dat de kosten voor bijna alles het afgelopen jaar flink zijn gestegen, terwijl de lonen niet in hetzelfde tempo zijn meegegroeid. Met het ogenschijnlijk hoge modale inkomen kun je daarom lang niet zoveel als, laten we zeggen, 30 jaar geleden.

Laten we daarom eens kijken naar de grootste uitgaven en hoe ze je budget beïnvloeden: van stijgende woning- en huurprijzen tot de dagelijkse kosten voor eten en andere benodigdheden. Is het leven met een modaal inkomen in 2024 nog comfortabel, of brengt het vooral financiële stress met zich mee? 

Woningkosten

Het kopen van een huis is voor veel Nederlanders een droom, maar met een gemiddelde woningprijs van € 432.000 in het eerste kwartaal van 2024 wordt deze droom voor mensen met een modaal inkomen steeds minder haalbaar. Banken zijn bereid om tussen de vier en vijf keer het bruto jaarinkomen te lenen, wat neerkomt op maximaal € 220.000. Dit is ver onder de gemiddelde woningprijs, waardoor veel modale inkomenshuishoudens moeten uitwijken naar huren.

Huurkosten

De huurprijzen in de vrije sector stijgen snel. In het eerste kwartaal van 2024 is de gemiddelde vierkantemeterprijs gestegen naar € 18,30, een stijging van 8,6% ten opzichte van € 16,85 in 2023. Voor een appartement van 70 vierkante meter betaal je nu gemiddeld € 1.281 per maand. Dit betekent dat bijna de helft van het inkomen van Jan Modaal 2024 opgaat aan huur, nog voordat andere essentiële uitgaven zijn meegenomen.

Dagelijkse uitgaven

Naast de woonlasten zijn er ook de dagelijkse kosten. Een gezin met twee kinderen geeft gemiddeld € 20 per dag uit aan eten, wat neerkomt op € 600 per maand. Dit betekent dat na het betalen van huur en eten, er nog maar ongeveer € 919 overblijft voor andere kosten zoals energie, vervoer, verzekeringen, kleding en schoolspullen.

Financiële druk

Gezien de stijgende woon- en dagelijkse kosten, is het leven met een modaal inkomen in Nederland in 2024 verre van comfortabel. Veel gezinnen ervaren financiële stress. Het beschikbare inkomen na het betalen van de noodzakelijke kosten is vaak minimaal, waardoor er weinig ruimte is voor onvoorziene uitgaven of sparen. De financiële druk kan leiden tot constante zorgen over geld en maakt het moeilijk om financieel vooruit te plannen.

Kortom, een modaal inkomen in Nederland in 2024 biedt weinig financiële ademruimte. De hoge kosten van wonen en dagelijkse uitgaven betekenen dat veel huishoudens het gevoel hebben dat ze voortdurend op hun tenen moeten lopen om rond te komen. Het leven met een modaal inkomen zoals die van Jan Modaal vereist zorgvuldige planning en discipline, en zelfs dan is financiële stress vaak onvermijdelijk.

Samenvattend biedt het modaal inkomen 2024 inzicht in de financiële positie van de gemiddelde Nederlander. Het helpt individuen hun financiële situatie te evalueren en bewuste keuzes te maken, ongeacht of hun inkomen boven of onder het modale niveau ligt. Daarnaast benadrukt het de waarde van financieel beheer en planning. Voor meer informatie over inkomens, vermogensongelijkheid, en gerelateerde onderwerpen, bezoek de website van het CBS of het CPB.

Toekomst van leegstaande winkelpanden

De toekomst van leegstaande winkelpanden in Nederland: een nieuwe kans door leegstandsbeheer In de afgelopen jaren is het straatbeeld in veel Nederlandse steden en dorpen ingrijpend veranderd. De opkomst van online winkelen, gecombineerd met economische uitdagingen,...

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Jan Modaal en zijn modaal inkomen in 2023 Geld, de motor van onze moderne wereld. We hebben het allemaal nodig en velen van ons besteden er een groot deel van hun leven aan. Maar wat is eigenlijk een 'goed' inkomen in Nederland? Hoe verhoudt jouw salaris zich tot het...

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023 en de gevolgen voor ZZP'ers Het is die tijd van het jaar weer, Prinsjesdag 2023 is aangebroken. Terwijl de troonrede wordt voorgedragen en de koninklijke koets door de straten van Den Haag rolt, houden zelfstandige ondernemers, oftewel ZZP'ers, hun...

Workations: een nieuwe manier van werken en ontspannen

Heb jij wel eens gedacht aan een workation? In een wereld die steeds digitaler en flexibeler wordt, heeft de traditionele manier van werken een transformatie ondergaan. Eén van de opvallendste evoluties in de moderne arbeidscultuur is de opkomst van "workations." Een...

Minimumloon 2023

Het jaar 2023 begon met een opmerkelijke stijging van het wettelijk minimumloon (WML), en in juli van datzelfde jaar werd er opnieuw een verhoging doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn een cruciaal onderdeel van de reguliere wijzigingen van het minimumloon. Maar wat...

STAP Budget aanvragen? Lees hier meer over deze regeling!

Het Stimulering Arbeidsmarkt Positie budget, oftewel STAP Budget, is een belangrijke regeling in Nederland die individuen in staat stelt om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Of je nu je carrière een boost...

Vanaf welke leeftijd mag je werken? 50 bijbaan tips!

Slim Beginnen met Werken op Jonge Leeftijd In Nederland is het moment van je eerste bijverdienste altijd een spannend hoofdstuk in je leven. En het roept vragen op zoals: "Hoe oud moet je eigenlijk zijn om te werken?", "Wat voor soort werk mag je doen op welke...

Bouwvak 2024

3 weken per jaar zijn bouwbedrijven gesloten. Dit noemen ze de bouwvak 2024, oftwel de "bouw vakantie". Het is de keuze aan bouwbedrijven of ze ook daadwerkelijk vrij nemen, maar wordt hier over het algemeen gehoor aan gegeven. Benieuwd wanneer de bouwvak 2024 gepland...

Feestdagen en schoolvakanties 2024

In het jaar 2024 staat ons weer een sprankelend jaar vol feestelijke hoogtepunten en welverdiende schoolvakanties te wachten. Of je nu een fervente vakantieganger bent die alvast de koffers inpakt, een ouder die zich afvraagt hoe de zomervakantie te plannen, of gewoon...

Gemiddeld salaris 30 jarige, hoeveel is dat in 2023?

Het gemiddeld salaris 30 jarige per jaar. Hoeveel is dat? Dat vroegen wij ons ook af! Maar waarom doen mensen toch altijd zo geheimzinnig over hun salaris? Desondanks iedereen het liever geheim houdt, lijkt het alsof iedereen meer verdient dan jij. We kunnen wel al 1...

GPS tracker koffer – Raak nooit meer bagage kwijt!

De Reispartner die je niet kunt missen: Een Tracker voor je Koffer Reizen brengt opwinding, avontuur en nieuwe ervaringen met zich mee. Of je nu een globetrotter bent of af en toe op vakantie gaat, er is één aspect van reizen dat bijna iedereen gemeen heeft: de angst...

Miljonairs in Nederland: waar zijn ze?

Meer dan 333.000 miljonairs in Nederland. Hoor jij er al bij? Nederland, een land met een rijke geschiedenis en een bloeiende economie, herbergt een aanzienlijk aantal miljonairs die vanzelfsprekend ver boven het modaal inkomen leven. Het aantal miljonairs in...

Open met Pinksteren 2024?

Tweede Pinksterdag 2024 - is dat een vrije dag? Overheidsinstellingen en scholen zijn op Pinkstermaandag dicht, maar moet je bedrijf ook dicht? Welke regels zijn er over betaald vrij geven op Tweede Pinksterdag? Wanneer is het Pinksteren 2024? Pinksteren 2024 is op...

10 best verkochte managementboeken 2023

Speciaal voor jou hebben wij de top 10 best verkochte managementboeken van 2023 op een rijtje gezet. Deze boeken zijn een must-have voor iedere (startende) ondernemer die meer succes wil halen uit zijn of haar onderneming. Haal ze snel in huis door de klikken op de...

Vrij met hemelvaart 2024?

Vrij met hemelvaart 2024? Hemelvaart, ook wel bekend als de "Veertigste Dag van Pasen," is een belangrijke christelijke feestdag die de opstijging van Jezus Christus naar de hemel markeert na zijn opstanding uit de dood. Deze dag wordt gevierd op de veertigste dag van...

Gerelateerde artikelen

Toekomst van leegstaande winkelpanden

Toekomst van leegstaande winkelpanden

De toekomst van leegstaande winkelpanden in Nederland: een nieuwe kans door leegstandsbeheer In de afgelopen jaren is het straatbeeld in veel Nederlandse steden en dorpen ingrijpend veranderd. De opkomst van online winkelen, gecombineerd met economische uitdagingen,...

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Jan Modaal en zijn modaal inkomen in 2023 Geld, de motor van onze moderne wereld. We hebben het allemaal nodig en velen van ons besteden er een groot deel van hun leven aan. Maar wat is eigenlijk een 'goed' inkomen in Nederland? Hoe verhoudt jouw salaris zich tot het...

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023 en de gevolgen voor ZZP'ers Het is die tijd van het jaar weer, Prinsjesdag 2023 is aangebroken. Terwijl de troonrede wordt voorgedragen en de koninklijke koets door de straten van Den Haag rolt, houden zelfstandige ondernemers, oftewel ZZP'ers, hun...

Workations: een nieuwe manier van werken en ontspannen

Workations: een nieuwe manier van werken en ontspannen

Heb jij wel eens gedacht aan een workation? In een wereld die steeds digitaler en flexibeler wordt, heeft de traditionele manier van werken een transformatie ondergaan. Eén van de opvallendste evoluties in de moderne arbeidscultuur is de opkomst van "workations." Een...

Minimumloon 2023

Minimumloon 2023

Het jaar 2023 begon met een opmerkelijke stijging van het wettelijk minimumloon (WML), en in juli van datzelfde jaar werd er opnieuw een verhoging doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn een cruciaal onderdeel van de reguliere wijzigingen van het minimumloon. Maar wat...