Hoe maak je een marketingplan

dinsdag 7 maart, 2023

Marketing, een activiteit die nodig is om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij (potentiële) klanten, klinkt als een vreselijke klus. Maar het is juist een feest! Het is een manier om je dromen waar te maken en de wereld te laten zien wat jij in huis hebt. Hoe je dat doet? Met een marketingplan natuurlijk! In zeven stappen vertellen we je hoe jij je marketing naar een hoger niveau tilt.

Stap 1: Show off met je SWOT-analyse

In een SWOT-analyse zet je de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van je bedrijf op een rijtje. Dit is de eerste stap naar een fantastisch marketingplan. Het helpt je om te kijken wat je al goed doet, wat nog beter kan en waar je de kansen en bedreigingen ziet.

Zet je sterktes op een rijtje. Misschien ben jij wel de enige in Nederland die drie jaar garantie geeft op je producten. Of ben je juist zo goed in het geven van advies dat klanten blijven terugkomen.

Bekijk je zwaktes. Waar kan je nog verbeteren? Misschien vind je het lastig om jezelf te promoten, of ben je nog niet zo bekend bij het grote publiek.

Kijk naar de kansen. Welke kansen zijn er op de markt? Misschien is er wel een nieuwe technologie die jouw product of dienst nog beter kan maken.

Wees alert op bedreigingen. Zijn er concurrenten die hetzelfde doen als jij, maar beter? Of is er een economische recessie op komst die invloed kan hebben op jouw bedrijf?

Bekijk hier een SWOT analyse voorbeeld

Stap 2: Bepaal je marketingdoelen

Met je SWOT-analyse in de hand is het tijd om je marketingdoelen te bepalen. Wat wil jij bereiken? Schrijf eerst je droom op voor de lange termijn. Een droom kan zo groot en gek zijn als je zelf wilt. Wil je de eerste Nederlandse astronaut worden, of wil je een miljoen volgers op Instagram? Schrijf het op!

Vervolgens schrijf je je doel op voor de korte termijn. Dit is de eerste stap naar het verwezenlijken van je droom. Zorg dat je doel meetbaar is, zoals omzet in euro’s, aantal nieuwe volgers of klanten. Met de SMART-methode stel je concrete en duidelijke doelen voor je marketingplan. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

SMART-doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Omzet: “We willen onze omzet met 10% verhogen in het derde kwartaal van dit jaar door onze marketinginspanningen te richten op nieuwe klanten en herhaalaankopen te stimuleren bij bestaande klanten.”

Aantal klanten: “We willen ons klantenbestand met 15% laten groeien in de komende 6 maanden door ons te richten op het aantrekken van nieuwe klanten via sociale media, evenementen en mond-tot-mondreclame.”

Websiteverkeer: “We willen het aantal bezoekers van onze website met 20% verhogen in de komende 3 maanden door onze SEO-strategie te verbeteren, ons te concentreren op hoogwaardige content en onze socialemediakanalen actiever te gebruiken om verkeer naar onze website te leiden.”

Leadgeneratie: “We willen ons aantal leads met 25% verhogen in de komende 6 maanden door onze e-mailmarketingcampagnes te optimaliseren, ons website-aanbod te verbeteren en meer gated content te bieden in ruil voor contactgegevens van potentiële klanten.”

Klanttevredenheid: “We willen onze klanttevredenheidsscore verhogen van 85% naar 90% in de komende 3 maanden door ons te concentreren op snellere responstijden op vragen en klachten, onze producten en diensten te verbeteren op basis van klantfeedback en regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit te voeren.”

Stap 3: Kies je doelgroep

Met je doelen op papier is het tijd om te kijken naar je doelgroep. Wie wil je bereiken met je product of dienst? Het is verleidelijk om te denken dat iedereen je klant is, maar dat is niet zo. Durf een keuze te maken in wie je product of dienst het hardste nodig heeft en waarom. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je je marketing kunt richten. Geef je klant persoonlijke kenmerken. Denk hierbij aan demografische kenmerken zoals geslacht, leeftijd, locatie en inkomen. Maar ook psychografische kenmerken zoals interesses, waarden en gedragingen zijn belangrijk om te weten. Door deze kenmerken te kennen, kun je gerichter communiceren en je boodschap beter laten aansluiten bij je doelgroep.


TIP! Schrijf een persona.


Een persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant. Door een persona te creëren, krijg je een beter inzicht in de behoeften, wensen en drijfveren van je doelgroep. Het schrijven van een persona kan je helpen om je marketingstrategie op maat te maken en je communicatie beter af te stemmen op de behoeften van je klanten.


Begin met het verzamelen van gegevens over je klanten, zoals demografische gegevens (leeftijd, geslacht, inkomen), interesses, beroep, gezinssamenstelling en persoonlijkheid. Analyseer deze gegevens en maak vervolgens een persona-profiel.


Stel jezelf voor dat je persona een echte persoon is, geef hem of haar een naam, leeftijd en persoonlijkheid. Bedenk welke problemen en uitdagingen jouw ideale klant heeft en wat hem of haar drijft. Denk ook na over welke informatie en communicatiekanalen jouw persona gebruikt en wat hem of haar aantrekt tot jouw product of dienst.


Een voorbeeld van een persona kan zijn:

Naam: Sarah
Leeftijd: 32 jaar
Beroep: Marketingmanager
Gezinssamenstelling: getrouwd, geen kinderen
Persoonlijkheid: ambitieus, gedreven, houdt van reizen en gezond leven
Problemen: Sarah heeft weinig tijd om te winkelen en zoekt daarom online naar kleding en accessoires. Ze wil er goed uitzien, maar heeft geen tijd om veel tijd te besteden aan haar uiterlijk.
Communicatiekanalen: Sarah gebruikt voornamelijk Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste trends en aanbiedingen. Ze is ook geabonneerd op enkele nieuwsbrieven van merken die ze leuk vindt.
Wat haar aantrekt tot jouw product: Sarah is op zoek naar kleding en accessoires die bij haar drukke levensstijl passen. Ze houdt van duurzame en ethisch verantwoorde merken en is bereid meer te betalen voor producten van hoge kwaliteit.


Het schrijven van een persona kan in het begin wat tijdrovend zijn, maar het kan je helpen om je marketinginspanningen beter af te stemmen op de behoeften van je klanten. Door je in te leven in de wereld van je ideale klant, kun je beter begrijpen wat hem of haar aantrekt en welke boodschap het meest effectief zal zijn.

Stap 4: Analyseer je concurrentie

Nu je weet wie je doelgroep is, is het tijd om te kijken naar je concurrenten. Wat doen zij goed en wat kunnen zij nog verbeteren? Wat zijn hun sterke punten en waarin onderscheid jij je van hen? Door je concurrentie te analyseren, kun je ontdekken wat er nog ontbreekt in de markt en waar jij je op kunt richten met je marketing.

Stap 5: Bepaal je marketingmix

Je marketingmix is de combinatie van de vier P’s: product, prijs, plaats en promotie. Bepaal wat je wilt aanbieden, voor welke prijs en waar je het wilt verkopen. Ook de promotie is belangrijk: hoe ga je je product of dienst onder de aandacht brengen bij je doelgroep?

Een voorbeeld kan zijn:

Product: Een nieuw merk van luxe parfums.
Prijs: De prijs van het product zal hoog zijn vanwege het luxe imago van het merk en de exclusieve ingrediënten.
Plaats: Het product zal alleen verkrijgbaar zijn bij exclusieve retailers en boetieks in grote steden.
Promotie: Het merk zal gepromoot worden in luxe mode- en lifestylemagazines en op sociale media, waarbij de nadruk zal liggen op de exclusiviteit en kwaliteit van het product. Er kunnen ook samples worden uitgedeeld op evenementen en in winkels om klanten kennis te laten maken met het product.

Stap 6: Maak een actieplan

Nu je je marketingmix bepaald hebt, is het tijd om een actieplan op te stellen. Een actieplan is een gedetailleerd plan waarin wordt beschreven welke acties er moeten worden ondernomen om de doelen uit het marketingplan (stap 2) te bereiken. Hieronder vind je twee voorbeelden.

Voorbeeld 1 – stapsgewijs actieplan:

Doel: Verhoog het aantal websitebezoekers met 25% in het komende kwartaal.

Actieplan:

Stap 1: Analyseer de huidige websiteprestaties en zoekmachineoptimalisatie.

  • Analyseer het huidige verkeer en de bronnen ervan.
  • Maak een lijst van zoekwoorden waarop we momenteel niet goed scoren.
  • Identificeer de pagina’s met de hoogste bounce rate en het laagste aantal bezoeken.

Stap 2: Optimaliseer de website voor zoekmachines.

  • Gebruik de lijst met zoekwoorden om de inhoud van de website te verbeteren.
  • Verbeter de laadsnelheid van de website.
  • Verbeter de kwaliteit van de meta-beschrijvingen en pagina-titels.

Stap 3: Start met contentmarketing.

  • Maak een contentmarketingplan en produceer hoogwaardige inhoud voor de website, zoals blogartikelen, video’s en infographics.
  • Promoot de inhoud op sociale media.
  • Werk samen met andere websites om links te krijgen naar de website.

Stap 4: Gebruik betaalde advertenties.

  • Maak betaalde advertenties op Google AdWords en sociale media-platforms.
  • Test verschillende advertenties en targeting-opties om de beste resultaten te behalen.
  • Monitor de prestaties van de advertenties en pas deze aan waar nodig.

Stap 5: Monitor de prestaties en stel bij waar nodig.

  • Blijf de prestaties van de website en de marketingcampagnes monitoren.
  • Analyseer de resultaten en identificeer kansen om verder te verbeteren.
  • Pas het marketingplan aan waar nodig om de gestelde doelen te bereiken.

Voorbeeld 2 – multi disciplinair actieplan:

Doel: Verhoog de verkoop van onze wintercollectie met 15% ten opzichte van vorig jaar in de komende maand door ons te concentreren op online en offline marketingactiviteiten.

Actieplan:

Actie 1: Creëer een digitale marketingcampagne

Werk een campagne uit om de wintercollectie te promoten, inclusief sociale media-advertenties, e-mailmarketing en gerichte Google-zoekadvertenties. De campagne moet gericht zijn op onze bestaande klanten en nieuwe doelgroepen en moet een duidelijke oproep tot actie bevatten om onze website te bezoeken of onze winkel te bezoeken.

Actie 2: Online zichtbaarheid vergroten

Verhoog onze online zichtbaarheid door onze website te optimaliseren voor zoekmachines, onze Google My Business-pagina bij te werken en onze aanwezigheid op lokale online platforms te vergroten.

Actie 3: Organiseer een event

Organiseer een evenement in de winkel om klanten aan te trekken en de wintercollectie te presenteren. Nodig onze beste klanten uit voor het evenement en bied speciale kortingen aan op de wintercollectie.

Actie 4: Verhoog de zichtbaarheid

Door seizoensgebonden displays te maken en promotiemateriaal te plaatsen in de winkel wordt aandacht gevestigd op de wintercollectie. Maak gebruik van aantrekkelijke etalages en pas de inrichting van de winkel aan om de wintercollectie in de schijnwerpers te zetten.

Actie 5: Verzamel klantfeedback

Vraag klanten om online beoordelingen te schrijven en feedback te geven op de verkoopvloer. Gebruik deze feedback om de wintercollectie te verbeteren en toekomstige collecties beter aan te laten sluiten bij de wensen van onze klanten.

Actie 6: Houd acties

Bedenk acties zoals wedstrijden en verlotingen op sociale media om de betrokkenheid van volgers te vergroten en de wintercollectie te promoten.

Actie 7: Analyseer en pas aan waar nodig

Blijf de resultaten van de marketingcampagne monitoren en pas waar nodig aan om ervoor te zorgen dat we ons doel van 15% verhoging van de verkoop van onze wintercollectie bereiken.

Stap 7: Meet en evalueer

Je marketingplan is klaar en nu is het tijd om het uit te voeren. Meet regelmatig of je op koers ligt om je doelen te bereiken en stuur bij waar nodig. Evalueer na afloop wat er goed ging en wat er nog beter kan, zodat je je marketingplan steeds verder kunt verbeteren.

Met een goed uitgewerkt marketingplan zet je niet alleen je bedrijf op de kaart, maar ook jezelf als ondernemer. Door de stappen te doorlopen en je SWOT-analyse, marketingdoelen en doelgroep helder te krijgen, leg je een stevige basis voor succes op de lange termijn. Het is een proces waarbij je leert om kritisch te kijken naar je bedrijf en jezelf, maar ook om jezelf en je product of dienst te promoten en naar een hoger niveau te tillen. Dus ga ervoor, maak je dromen waar en laat de wereld zien wat jij in huis hebt! Veel succes met je marketingplan en op naar een succesvolle toekomst.

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...

Belastingdienst Zakelijk, jouw portaal voor zakelijke belasting

De Belastingdienst, een begrip in Nederland, speelt een cruciale rol in het financiële landschap van het land. Of je nu gaat starten met een onderneming, of al ingeschreven staat als zelfstandige ondernemer bent of een bedrijf runt, je zult ongetwijfeld te maken...

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek: Het geheim achter succesvolle bedrijven Klanttevredenheid is de levensader van elk bedrijf. Tevreden klanten zijn niet alleen loyaler, maar ze kunnen ook fungeren als ambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame genereren. Om te...

Welke rechtsvorm past bij jou?

Een rechtsvorm is niets meer dan de juridische vorm van je bedrijf. Het bepaalt welke verplichtingen je hebt en hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Sommige vormen zijn namelijk aansprakelijk voor schulden en anderen niet. Klinkt als een flinke...

Wat staat er in een ondernemingsplan

Je hebt besloten om de wereld te veroveren met jouw ideeën en een eigen bedrijf te starten? Fantastisch! Maar voordat je een imperium kunt opbouwen, moet je eerst een ondernemingsplan opstellen. Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, we got you covered....

5 stappen naar een positief bedrijfsimago

Wat is bedrijfsimago? Het imago van een bedrijf is de reputatie die het heeft in de ogen van het publiek. Het is wat mensen denken en voelen wanneer ze aan een bepaald bedrijf denken. Het is belangrijk omdat het een grote impact kan hebben op het succes van een...

Eigen kledinglijn beginnen [Stappenplan]

Kledinglijn beginnen Wat tof dat je interesse hebt in je eigen kledinglijn beginnen! Met je eigen kledinglijn kun je creativiteit en passie kwijt en heb je  natuurlijk veel vrijheid. Je kunt de werkzaamheden immers vanaf elke locatie uitvoeren. Dat is voor...

Hoe start ik met marketing?

Marketing en ondernemerschap zijn nauwsluitend aan elkaar gekoppeld. Hoe goed jouw product of dienst ook is, zonder naamsbekendheid en de juiste marketingactiviteiten zal het niet ver komen. Met de volgende tips kun jij als (startende) ondernemer aan de slag met...

Start met het bepalen van je doelgroep

Als startende ondernemer is het essentieel om je doelgroep te bepalen. Het zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt over wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften zijn. Waardoor jij je product of dienst kunt blijven verbeteren en aanpassen. Daarnaast...

Hoe versterk je klantenbinding?

Het binnenhalen van nieuwe klanten is voor de meeste ondernemers een prioriteit, logisch toch? Helaas wordt het opbouwen van een relatie met huidige klanten wel eens vergeten. Klantenbinding is belangrijk voor de stabiliteit en groei van je bedrijf. We geven je...

Eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen onderneming kan een spannend en uitdagend proces zijn, maar het kan ook een van de meest lonende ervaringen zijn die je ooit zult hebben. Het starten van een onderneming kan een kans zijn om je eigen baas te zijn, je eigen ideeën en visie te...

Gerelateerde artikelen

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Starten met een bedrijf: deze zaken mogen niet ontbreken

Als je graag de ondernemerswereld binnen wil stappen, dan is dat natuurlijk al een hele uitdaging. Zo kan het lastig zijn om te kijken waar je moet beginnen met een eigen bedrijf. Toch is het gemakkelijk om te beginnen met een paar zaken op een rijtje te zetten voor...

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Vier praktische tips om een bedrijf te starten tijdens je studie

Het balanceren van studeren en ondernemen kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Een bedrijf opbouwen terwijl je studeert vergt veel planning en organisatie, maar met de juiste instelling en aanpak kun je dit succesvol doen. Hier zijn vier praktische tips om...

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Starten met ondernemen: waarom is het leasen van een auto interessant?

Wanneer je gaat beginnen met het ondernemen, dan is het natuurlijk verstandig om veel verschillende zaken goed geregeld te hebben. Zo moet je investeren in verschillende zaken, waardoor het soms best lastig kan zijn om goed op gang te komen. Ook kan het zijn dat je...

Openen van een Pop-up store

Openen van een Pop-up store

Het openen van een pop-up store is een strategie die steeds meer aan populariteit wint onder startende ondernemers, en met goede reden. Deze tijdelijke winkelconcepten bieden een unieke kans om een merk in de markt te zetten, producten te testen, en directe feedback...

Business model canvas

Business model canvas

De blauwdruk voor succesvol ondernemen Als ondernemer bevind je je in een voortdurend veranderende omgeving waarin het cruciaal is om je bedrijfsstrategieën te optimaliseren en aan te passen. Veel bedrijven gebruiken graag de bekende SWOT-Analyse voor het bepalen van...