20 marketingtrends voor 2023 die je niet wil missen!

donderdag 9 maart, 2023

Hey startende ondernemer, ben jij klaar om te rocken in 2023 met je marketingstrategie? Dan heb ik goed nieuws, want hier zijn 20 marketingtrends die je niet wilt missen!

Zorg dat jouw SEO strategie ook rekening houdt met gesproken zoekopdrachten. De opkomst van voice search is een trend die niet te negeren is. Mensen gebruiken steeds vaker hun stem om zoekopdrachten uit te voeren, in plaats van traditionele typed zoekopdrachten. Daarom is het belangrijk om je SEO-strategie aan te passen en ook rekening te houden met gesproken zoekopdrachten.

Een voorbeeld van een bedrijf dat al slim inspeelt op deze trend is Domino’s Pizza. Ze hebben een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om via voice search een bestelling te plaatsen. Zo kunnen klanten gemakkelijk en snel een pizza bestellen zonder een vinger te hoeven bewegen.

Een ander voorbeeld is het bedrijf Coolblue. Zij hebben hun website geoptimaliseerd voor voice search, door gebruik te maken van long-tail zoekwoorden en natuurlijke taalpatronen. Hierdoor verschijnen ze hoger in de zoekresultaten wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert met hun stem.

Kortom, door rekening te houden met gesproken zoekopdrachten in je SEO-strategie kun je meer verkeer en conversies genereren. Het is de moeite waard om te investeren in deze trend en te blijven innoveren om je concurrenten voor te blijven.

2. Personalisatie

Mensen willen zich uniek voelen, dus pas je marketing aan op hun persoonlijke behoeften en interesses. Personalisatie is een krachtige marketingtrend die zich richt op het bieden van unieke en relevante ervaringen aan consumenten. Het gaat erom dat je je klanten beter begrijpt en inspeelt op hun persoonlijke behoeften en interesses.

Een goed voorbeeld van personalisatie is Amazon. Ze verzamelen gegevens over de aankoopgeschiedenis en zoekopdrachten van hun klanten en gebruiken deze informatie om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen voor producten die ze waarschijnlijk interessant zullen vinden. Dit vergroot de kans dat klanten terugkomen voor meer aankopen.

Een ander voorbeeld van personalisatie is Coca-Cola. Zij hebben een campagne opgezet waarbij mensen hun naam op een flesje Coca-Cola konden laten zetten. Dit leidde tot een enorme toename in de verkoop en betrokkenheid van klanten bij het merk.

Personalisatie is dus zeker een trend die niet te negeren is. Door te investeren in gegevensanalyse en klantrelatiebeheer kun je gepersonaliseerde marketing aanbieden die je klanten betrokken houdt en hen het gevoel geeft dat ze uniek zijn. Zorg dat je je marketingaanpak aanpast aan de individuele behoeften en interesses van je klanten, en je zult een loyale klantenkring opbouwen.

3. Duurzaamheid

Meer dan ooit tevoren zullen consumenten de voorkeur geven aan milieuvriendelijke producten en verpakkingen. Steeds meer consumenten hechten waarde aan milieuvriendelijke producten en verpakkingen en zijn bereid hier meer geld voor te betalen. Daarom is het belangrijk om duurzaamheid te integreren in je marketingstrategie.

Een voorbeeld van een bedrijf dat zich sterk richt op duurzaamheid is Patagonia. Zij maken gebruik van gerecyclede materialen om hun kleding te produceren en hebben een campagne opgezet om mensen aan te moedigen om tweedehands kleding te kopen. Hierdoor hebben ze een loyale klantenkring opgebouwd die bereid is om extra te betalen voor duurzame producten.

Een ander voorbeeld is het bedrijf Ecover. Zij verkopen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in recyclebare verpakkingen. Door hun focus op duurzaamheid hebben ze een sterke merkidentiteit opgebouwd en zijn ze aantrekkelijk voor consumenten die zich zorgen maken over het milieu.

Door duurzaamheid te integreren in je marketingstrategie kun je niet alleen voldoen aan de behoeften van consumenten, maar ook een positieve invloed hebben op het milieu. Overweeg daarom om gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en verpakkingen en communiceer hierover met je klanten. Dit kan een sterke merkidentiteit en loyale klantenkring opleveren.

4. Lokale marketing

Richt je op de lokale gemeenschap en gebruik lokale SEO technieken om je bedrijf beter vindbaar te maken. Lokale marketing is een trend die vooral interessant is voor kleine bedrijven die zich richten op de lokale gemeenschap. Het is belangrijk om je te richten op de mensen in de directe omgeving van je bedrijf, omdat zij vaak de meest loyale klanten zijn.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich richt op lokale marketing is Starbucks. Zij maken gebruik van lokale SEO technieken om hun cafés beter vindbaar te maken in de lokale zoekresultaten. Dit doen ze door zich te richten op lokale zoekwoorden en door hun Google Mijn Bedrijf-pagina regelmatig bij te werken. Hierdoor kunnen mensen gemakkelijk de dichtstbijzijnde Starbucks vinden.

Een ander voorbeeld is een lokale bakkerij die zich richt op de lokale gemeenschap. Zij organiseren bijvoorbeeld evenementen waarbij mensen kunnen kennismaken met hun producten en bieden speciale kortingen aan lokale klanten. Dit versterkt de band tussen het bedrijf en de lokale gemeenschap.

Door gebruik te maken van lokale SEO technieken kun je je bedrijf beter vindbaar maken voor mensen in de buurt. Door je te richten op de lokale gemeenschap kun je een sterke band opbouwen met je klanten en hen betrokken houden bij je bedrijf.

5. Nieuwe sociale media

Experimenteer met opkomende sociale media platforms zoals Clubhouse en TikTok, om nieuwe doelgroepen te bereiken. Nieuwe sociale media platforms zoals Clubhouse en TikTok winnen snel aan populariteit en kunnen interessante kansen bieden voor marketeers om nieuwe doelgroepen te bereiken. Het is belangrijk om deze platforms in de gaten te houden en te experimenteren met verschillende manieren om ze te gebruiken in je marketingstrategie.

Een voorbeeld van een bedrijf dat zich succesvol richt op Clubhouse is Audi. Zij organiseren regelmatig Clubhouse-sessies waarbij ze experts uitnodigen om te praten over innovaties in de auto-industrie en de toekomst van mobiliteit. Door deze sessies te organiseren, kunnen ze in contact komen met een nieuwe doelgroep van auto-enthousiastelingen en hun merkbekendheid vergroten.

Een ander voorbeeld zijn kledingmerken die zich richten op gebruik van TikTok voor hun marketing. Zij maken gebruik van influencers en challenges om hun kleding te promoten en bereiken zo een jongere doelgroep die actief is op het platform.

6. Influencer marketing

Werk samen met influencers om je producten te promoten en je merkbekendheid te vergroten. Door samen te werken met influencers kun je een nieuw publiek bereiken en het vertrouwen van potentiële klanten vergroten.

Een voorbeeld van een bedrijf dat succesvol is met influencer marketing is Glossier, een beauty merk. Zij werken samen met influencers om hun producten te promoten op Instagram en andere sociale media platforms. Deze influencers hebben een grote aanhang en hebben een sterke invloed op hun volgers, waardoor ze een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de bekendheid van Glossier.

Een ander voorbeeld is een bedrijf dat gezonde voeding produceert. Zij werken samen met influencers op het gebied van gezondheid en wellness om hun producten te promoten en hun merkboodschap te verspreiden. Deze influencers hebben een passie voor gezondheid en delen regelmatig hun kennis en tips over gezonde voeding met hun volgers.

7. Interactieve content

Gebruik interactieve content zoals quizzes en polls om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten. Door je publiek actief te betrekken bij je content, verhoog je de kans dat ze langer op je website blijven en meer betrokken raken bij je merk. Er zijn verschillende soorten interactieve content, waaronder quizzes, polls, games en enquêtes.

Een voorbeeld van interactieve content is een quiz. Stel dat je een merk bent dat keukengerei verkoopt, dan kun je bijvoorbeeld een quiz maken die gericht is op koken. Je kunt vragen stellen over verschillende kooktechnieken, recepten en ingrediënten. Na afloop kun je de resultaten delen en je publiek laten weten hoe ze het hebben gedaan. Dit is niet alleen leuk voor je publiek, maar het biedt ook een kans om je merk te promoten en je expertise op het gebied van koken te laten zien.

Een ander voorbeeld van interactieve content is een poll. Stel dat je een kledingmerk bent en je wilt weten welke kleur de meerderheid van je publiek verkiest voor een bepaald kledingstuk. Door middel van een poll kun je deze informatie eenvoudig verzamelen en op basis daarvan beslissingen nemen over je marketingstrategie en productaanbod.

8. Livestreaming

Live streaming is een opkomende trend waarbij merken en bedrijven live videocontent delen op sociale media om hun doelgroep te bereiken en te betrekken. Het organiseren van live events en presentaties kan leiden tot meer interactie en betrokkenheid van het publiek, omdat kijkers de mogelijkheid hebben om vragen te stellen en direct feedback te geven. Hierdoor kan live streaming een effectieve manier zijn om het bereik van je merk te vergroten en de betrokkenheid van je publiek te versterken.

Er zijn verschillende manieren waarop merken en bedrijven live streaming kunnen inzetten. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van live Q&A-sessies waarbij kijkers vragen kunnen stellen aan experts of influencers binnen een bepaalde branche. Een ander voorbeeld is het live streamen van evenementen zoals conferenties, productlanceringen of sportwedstrijden. Hierdoor kunnen kijkers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn toch deelnemen aan het evenement en kunnen ze ook interactie hebben met andere kijkers via de live chatfunctie.

Een ander voorbeeld is het live streamen van tutorials en workshops waarbij kijkers kunnen leren over specifieke onderwerpen zoals make-up, koken, fitness en technologie. Dit kan een effectieve manier zijn om de betrokkenheid van je publiek te vergroten en hen te helpen meer te weten te komen over je producten en diensten.

Merken en bedrijven kunnen ook gebruik maken van live streaming om hun merkpersoonlijkheid en -stem te laten zien door middel van bijvoorbeeld live interviews met werknemers of klanten. Hierdoor kan het publiek een meer persoonlijke band krijgen met het merk en het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de gemeenschap.

9. Meer video content

Meer video-content blijft een belangrijke trend in de digitale marketingwereld. De populariteit van video groeit nog steeds en steeds meer merken maken gebruik van video’s om hun doelgroep te bereiken. Video’s zijn een effectieve manier om informatie over te brengen, emoties op te wekken en een sterke merkbeleving te creëren.

Er zijn verschillende soorten video’s die je als merk kunt maken, zoals:

 1. Productvideo’s: Deze video’s laten je product in actie zien en demonstreren de voordelen ervan.
 2. How-to video’s: Dit zijn instructievideo’s die laten zien hoe je een product kunt gebruiken of een probleem kunt oplossen.
 3. Merkvideo’s: Dit zijn video’s die het verhaal van je merk vertellen, je missie en visie communiceren en een sterke merkbeleving creëren.
 4. Testimonial video’s: Dit zijn video’s waarin klanten hun ervaringen delen en laten zien hoe jouw product of dienst hun leven heeft verbeterd.
 5. Live video’s: Zoals eerder genoemd, is live streaming een trend op zichzelf. Het organiseren van live video’s kan een geweldige manier zijn om interactie te creëren met je doelgroep en hen te betrekken bij je merk.

Een goed voorbeeld van een merk dat video’s gebruikt om zijn doelgroep te bereiken, is Red Bull. Het merk maakt video’s van extreme sporten en evenementen en deelt deze op sociale media en op hun website. Deze video’s zorgen voor een sterke merkbeleving en creëren een gevoel van avontuur en adrenaline bij de kijkers.

Een ander voorbeeld is Blendtec, een bedrijf dat keukenapparatuur verkoopt. Blendtec maakt video’s waarin ze laten zien hoe hun producten ingrediënten zoals iPhones en houten bezems kunnen vermalen. Deze video’s zijn enorm populair en hebben ervoor gezorgd dat Blendtec een groot bereik heeft gekregen en een groei in verkoop heeft ervaren.

10. Micro-moments

Focus op het creëren van micro-moments met je doelgroep, waarbij je hun aandacht voor een korte tijd kunt vangen met relevante informatie. Micro-moments zijn korte, maar belangrijke momenten waarin consumenten op zoek zijn naar informatie, inspiratie of vermaak. Door deze momenten te begrijpen en te benutten, kunnen merken hun doelgroepen effectiever bereiken en een blijvende indruk achterlaten.

Een voorbeeld van het gebruik van micro-moments kan een korte video zijn die een nieuw product demonstreert of de voordelen ervan in een oogwenk samenvat. Een andere manier om micro-moments te benutten is door het creëren van korte social media posts, zoals Instagram Stories, die interessante en relevante informatie bieden aan volgers.

Een ander voorbeeld van micro-moments kan zijn wanneer een consument in de supermarkt op zoek is naar een bepaald product en snel even een zoekopdracht doet op zijn of haar telefoon. Als een merk op dat moment een relevante advertentie of zoekresultaat kan bieden, kan dit de consument helpen in zijn of haar zoektocht en een positieve indruk achterlaten van het merk.

Door te begrijpen hoe consumenten deze micro-moments gebruiken en hoe ze zich op verschillende momenten in de customer journey bevinden, kunnen merken een betere connectie maken met hun doelgroep en hun marketinginspanningen effectiever maken.

11. Voice assistants

Gebruik spraakassistenten zoals Siri en Alexa om de gebruikerservaring te verbeteren en de vindbaarheid van je website te vergroten. Voice assistants zijn een steeds populairder wordende technologie die het mogelijk maakt om te communiceren met apparaten via spraakopdrachten. Hierdoor is het mogelijk om sneller en gemakkelijker informatie te vinden en taken uit te voeren zonder dat je een toetsenbord of scherm hoeft te gebruiken.

Bedrijven kunnen deze technologie inzetten om de gebruikerservaring te verbeteren en de vindbaarheid van hun website te vergroten. Door een spraakassistent te integreren in hun website of app, kunnen gebruikers eenvoudig informatie vinden en taken uitvoeren door middel van spraakopdrachten. Hierdoor wordt de interactie tussen de gebruiker en het bedrijf efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Een voorbeeld van een bedrijf dat spraakassistenten gebruikt is Domino’s Pizza. Ze hebben een functie op hun app waarmee klanten een pizza kunnen bestellen door simpelweg tegen de app te praten. Dit maakt het bestelproces voor de klant sneller en gemakkelijker, terwijl het ook de verkoop van het bedrijf kan verhogen.

Een ander voorbeeld is het gebruik van spraakassistenten voor zoekopdrachten. Steeds meer mensen gebruiken spraakopdrachten om informatie te vinden in plaats van typen in een zoekbalk. Hierdoor is het belangrijk voor bedrijven om hun website te optimaliseren voor spraakopdrachten. Door een conversational tone te gebruiken en zoekopdrachten te beantwoorden in de vorm van vraag en antwoord, kan een bedrijf beter gevonden worden door voice assistants en daarmee hun vindbaarheid vergroten.

12. Chatbots

Gebruik chatbots om klantenservice te automatiseren en de efficiëntie te verhogen. Chatbots zijn geautomatiseerde systemen die geprogrammeerd zijn om gesprekken met klanten te voeren en zo veelvoorkomende vragen te beantwoorden of problemen op te lossen. Deze technologie wordt steeds populairder omdat het bedrijven in staat stelt om hun klantenservice te verbeteren en de efficiëntie te verhogen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat chatbots gebruikt om de klantervaring te verbeteren is KLM. Zij hebben een Facebook Messenger chatbot ontwikkeld die klanten kunnen gebruiken om vluchten te boeken, in te checken en hun vluchtstatus te controleren. De chatbot is 24/7 beschikbaar en biedt klanten snelle en gemakkelijke ondersteuning.

Door chatbots te gebruiken kunnen bedrijven de efficiëntie van hun klantenservice verhogen door snel en gemakkelijk veelgestelde vragen te beantwoorden. Dit kan niet alleen de tevredenheid van klanten verhogen, maar ook de kosten van klantenservice verlagen doordat er minder personeel nodig is om de vragen van klanten te beantwoorden.

13. Gamification

Gamification is een marketingtrend waarbij spelmechanismen en -elementen worden gebruikt om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten en hun gedrag te sturen. Het gaat hierbij om het integreren van spelelementen in niet-spelcontexten om zo de interactie tussen de doelgroep en het merk te bevorderen.

Een voorbeeld van gamification in de marketing is de app Duolingo, een populaire taal-leer-app. Duolingo gebruikt een spelachtige benadering van taal leren met beloningen, punten en uitdagingen om de motivatie van gebruikers te vergroten en hen aan te moedigen om dagelijks te oefenen. Door gebruik te maken van gamification-technieken, heeft Duolingo een zeer betrokken gebruikersbasis gecreëerd.

Een ander voorbeeld is Nike+, een app die gebruikers aanmoedigt om te blijven sporten door middel van gamification. Gebruikers worden uitgedaagd om doelen te stellen en beloningen te verdienen door hun prestaties bij te houden. Dit creëert een gevoel van prestatie en motiveert gebruikers om door te gaan met hun fitnessreis.

Gamification kan ook worden gebruikt om betrokkenheid te creëren bij producten. Bijvoorbeeld, Coca-Cola creëerde een campagne waarbij consumenten flessendoppen konden scannen voor een kans om prijzen te winnen. Door dit spelachtige element aan te bieden, werd de betrokkenheid van consumenten verhoogd en de verkoop gestimuleerd.

Al met al biedt gamification marketeers de mogelijkheid om hun doelgroep op een leuke, interactieve manier te betrekken bij hun merk, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid, loyaliteit en omzet.

14. Sociale verantwoordelijkheid

Sociale verantwoordelijkheid, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd, is een trend waarbij bedrijven zich steeds meer richten op hun impact op de samenleving en het milieu. Het gaat erom dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen en hun impact op de samenleving en het milieu minimaliseren.

Bedrijven die deze trend omarmen, richten zich op duurzaamheid, ethiek en sociale rechtvaardigheid. Ze communiceren over hun inspanningen om de wereld een betere plek te maken en betrekken hun klanten bij hun MVO-inspanningen.

Een voorbeeld is Tony’s Chocolonely, een Nederlandse chocoladefabrikant die zich inzet voor ethische productie en eerlijke handel. Ze gebruiken alleen duurzaam geproduceerde ingrediënten en werken samen met cacaoboeren om een eerlijk loon te garanderen. Tony’s Chocolonely betrekt hun klanten bij hun missie om een einde te maken aan slavernij in de cacaoproductie en maakt hun inspanningen transparant via hun jaarlijkse impactrapport.

Door zich te richten op sociale verantwoordelijkheid, kunnen bedrijven een positieve impact hebben op de samenleving en tegelijkertijd hun merk en klantloyaliteit versterken.

15. Augmented Reality

Gebruik AR-technologie om producten op een innovatieve manier te tonen en de gebruikerservaring te verbeteren. Augmented Reality (AR) is een technologie die de fysieke wereld combineert met digitale elementen, waardoor gebruikers een verrijkte beleving krijgen. Dit biedt een nieuwe dimensie voor marketing en reclame. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe bedrijven AR gebruiken:

 1. IKEA Place: Met de IKEA Place app kunnen gebruikers hun huis virtueel inrichten met meubels van IKEA. De app maakt gebruik van AR-technologie om de meubels in de ruimte te plaatsen en te bekijken hoe het eruit zal zien. Hierdoor krijgen gebruikers een beter beeld van hoe de meubels passen bij hun interieur voordat ze het daadwerkelijk aanschaffen.
 2. Snapchat AR-lens: Snapchat heeft een breed scala aan AR-lenzen die gebruikers kunnen gebruiken in hun Snapchat-filters. Bijvoorbeeld de Lens van Taco Bell waarmee gebruikers hun hoofd in een gigantische taco kunnen veranderen. Dit is een slimme manier om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.
 3. BMW AR-ervaring: BMW gebruikt AR-technologie om gebruikers een virtuele ervaring te bieden van het rijden in hun auto. Hiermee kunnen gebruikers hun droomauto op een nieuwe manier beleven en wordt hun interesse in het merk gewekt.
 4. Converse AR-app: Converse heeft een AR-app ontwikkeld waarmee gebruikers hun eigen schoenen kunnen ontwerpen. Door de camera op hun voeten te richten, kunnen ze verschillende kleuren en stijlen toevoegen en zo een unieke sneaker creëren.

AR biedt veel mogelijkheden voor bedrijven om hun merk te promoten en de gebruikerservaring te verbeteren. Door AR te gebruiken, kunnen bedrijven hun producten op een innovatieve manier tonen en zich onderscheiden van hun concurrenten.

16. Meer micro-influencers:

Werk samen met micro-influencers om je merk onder de aandacht te brengen bij een gerichtere doelgroep. Micro-influencers zijn sociale media-gebruikers met een relatief klein, maar toegewijd aantal volgers en een nichepubliek. Deze influencers zijn steeds populairder geworden omdat ze meestal een sterkere band hebben met hun volgers dan grotere influencers en celebrities.

Een voordeel van samenwerken met micro-influencers is dat hun volgers vaak zeer geïnteresseerd zijn in de specifieke niche die de micro-influencer vertegenwoordigt. Hierdoor kun je jouw producten of diensten aan de juiste doelgroep presenteren, en de kans is groter dat je meer betrokkenheid en conversie krijgt.

Een voorbeeld van het werken met micro-influencers is de samenwerking tussen de Nederlandse kledingwinkel Loavies en influencer Rianne Meijer. Rianne Meijer heeft ongeveer 365.000 volgers op Instagram en heeft een trouwe groep volgers die geïnteresseerd zijn in haar stijl en persoonlijkheid. Loavies heeft Rianne Meijer ingeschakeld om kledingstukken te promoten via Instagram-posts en -stories. Dit is een effectieve manier om een gerichte doelgroep te bereiken die geïnteresseerd is in mode en Rianne’s stijl bewonderen.

17. Creatieve copywriting

Gebruik creatieve, pakkende teksten om de aandacht van je doelgroep te trekken en ze te overtuigen van je product. Creatieve copywriting is een trend waarbij bedrijven meer aandacht besteden aan het schrijven van teksten die opvallen en de aandacht trekken van hun doelgroep. Dit kan variëren van social media posts en advertenties tot productbeschrijvingen en blogs. Door creatieve en pakkende teksten te schrijven, kun je de aandacht van je doelgroep trekken en hun interesse wekken voor je product of dienst.

Een voorbeeld van creatieve copywriting is de campagne van Bol.com voor Valentijnsdag. Bol.com creëerde een reeks social media posts met grappige en pakkende teksten om cadeau-ideeën voor Valentijnsdag te promoten. Een voorbeeld van zo’n post was: “Het perfecte Valentijnscadeau voor iemand die meer van jou houdt dan van Netflix: een boek!”.

Een ander voorbeeld is de website van Tony’s Chocolonely. Hun productbeschrijvingen zijn niet alleen informatief, maar ook grappig en creatief geschreven. Hierdoor onderscheiden ze zich van andere chocolademerken en spreken ze hun doelgroep aan op een unieke manier. Een voorbeeld van zo’n productbeschrijving is: “Melkchocolade met knapperige karamel en een snufje zeezout. Tony’s Chocolonely’s meest verslavende reep tot nu toe. Zoet, zout en krokant, net als een weekendje aan zee.”.

Door creatieve copywriting toe te passen, kun je dus op een originele en pakkende manier je product of dienst onder de aandacht brengen bij je doelgroep.

18. Meer storytelling

Vertel een verhaal met je marketing, om zo emoties en betrokkenheid bij je doelgroep te creëren. Storytelling is een krachtige manier om je merk te promoten en je doelgroep te betrekken bij je producten of diensten. Door middel van verhalen kun je emoties opwekken en een persoonlijke band opbouwen met je doelgroep. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe merken storytelling gebruiken in hun marketing:

 1. Nike: Nike gebruikt storytelling in hun marketingcampagnes om hun doelgroep te inspireren en te motiveren om actief te zijn. Een voorbeeld hiervan is de “Just Do It” campagne, die zich richt op het overwinnen van obstakels en het bereiken van persoonlijke doelen.
 2. Airbnb: Airbnb maakt gebruik van storytelling om hun merk te humaniseren en vertrouwen op te bouwen bij hun gebruikers. Door middel van verhalen van hosts en gasten delen ze de ervaringen van hun gemeenschap en inspireren ze potentiële gebruikers om te boeken.
 3. Coca-Cola: Coca-Cola heeft altijd storytelling gebruikt in hun marketingcampagnes om hun merk te promoten en emoties op te wekken bij hun doelgroep. Een van de meest iconische campagnes is de “Share a Coke” campagne, waarbij de flessen en blikjes gepersonaliseerd werden met namen van individuen om de emotie van delen en gemeenschap te benadrukken.
 4. Patagonia: Patagonia maakt gebruik van storytelling om hun duurzaamheidsmissie te promoten en hun doelgroep te betrekken bij hun inspanningen voor het milieu. Ze delen verhalen over hun inzet voor het behoud van de natuur en nodigen hun klanten uit om deel uit te maken van de beweging.

Door storytelling in te zetten in je marketing, creëer je een emotionele connectie met je doelgroep en bouw je een sterker merk op.

19. Niche marketing

Niche marketing is een marketingstrategie waarbij je je richt op een specifieke en beperkte doelgroep met behulp van gerichte marketingactiviteiten. In plaats van te proberen iedereen te bereiken, richt je je op een specifieke groep mensen die waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst en een grotere kans hebben om tot aankoop over te gaan.

Een voorbeeld van niche marketing is het bedrijf Tony’s Chocolonely. Zij richten zich op het maken van 100% slaafvrije chocolade en richten zich op een nichepubliek dat zich bewust is van duurzaamheid en ethische consumptie. Door zich te richten op deze specifieke niche en het gebruik van gerichte marketing, heeft Tony’s Chocolonely een sterke aanhang opgebouwd en een groeiende omzet behaald.

Een ander voorbeeld is het bedrijf Rains, dat zich richt op het maken van waterdichte kleding en accessoires. Zij richten zich op een nichepubliek dat zich bezighoudt met praktische en minimalistische kledingstijlen en die waarde hechten aan de kwaliteit en duurzaamheid van hun kleding. Rains heeft een groeiende aanhang opgebouwd door gerichte marketing op social media en blogs die zich richten op minimalistische en duurzame levensstijlen.

20. Blockchain-technologie

Blockchain-technologie is een opkomende trend die steeds meer wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder marketing en e-commerce. Blockchain biedt verschillende voordelen voor bedrijven, zoals transparantie, veiligheid, traceerbaarheid en vertrouwen. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe bedrijven blockchain gebruiken om hun marketingstrategie te verbeteren:

 1. Fraudepreventie: Blockchain kan worden gebruikt om fraude te voorkomen in de online-advertentie-industrie. Door transacties te registreren in een gedecentraliseerd grootboek, kunnen bedrijven fraude detecteren en voorkomen.
 2. Klantbeloningen: Bedrijven kunnen blockchain gebruiken om klantbeloningen te creëren die veilig en transparant zijn. Bijvoorbeeld, het bedrijf Loyyal maakt gebruik van blockchain om klantenloyaliteitsprogramma’s te creëren die over verschillende bedrijven heen werken. Klanten kunnen punten verdienen en inwisselen voor beloningen, en deze transacties worden geregistreerd op de blockchain voor maximale veiligheid en transparantie.
 3. Supply chain management: Bedrijven kunnen blockchain gebruiken om hun supply chain te beheren en de traceerbaarheid van hun producten te vergroten. Door gebruik te maken van blockchain kunnen bedrijven de herkomst van hun producten volgen, wat belangrijk is voor consumenten die geïnteresseerd zijn in ethische productie en duurzaamheid.
 4. Authenticiteit van producten: Bedrijven kunnen blockchain gebruiken om de authenticiteit van hun producten te verifiëren en zo hun klanten meer vertrouwen te geven. Bijvoorbeeld, het bedrijf VeChain maakt gebruik van blockchain om de authenticiteit van luxe-producten te controleren en om te verifiëren dat ze niet worden nagemaakt.
 5. Crowdfunding: Blockchain kan worden gebruikt om crowdfunding te faciliteren, waarbij bedrijven tokens aanbieden aan investeerders in ruil voor financiering. Deze tokens kunnen worden verhandeld op cryptocurrency-beurzen, waardoor investeerders gemakkelijk kunnen investeren en handelen in crowdfunding-projecten.

Daar heb je het! 20 marketingtrends om in gedachten te houden voor het jaar 2023. Houd deze trends in de gaten en blijf experimenteren om te ontdekken welke het beste werken voor jouw bedrijf.

Toekomst van leegstaande winkelpanden

De toekomst van leegstaande winkelpanden in Nederland: een nieuwe kans door leegstandsbeheer In de afgelopen jaren is het straatbeeld in veel Nederlandse steden en dorpen ingrijpend veranderd. De opkomst van online winkelen, gecombineerd met economische uitdagingen,...

Modaal inkomen 2024: behoor jij tot de top?

Modaal inkomen 2024 in Nederland In 2024 is het modale inkomen in Nederland € 44.000 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 2.800 netto per maand, afhankelijk van je persoonlijke situatie en belastingen. Met dit inkomen moet een gemiddeld Nederlands gezin zien...

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Jan Modaal en zijn modaal inkomen in 2023 Geld, de motor van onze moderne wereld. We hebben het allemaal nodig en velen van ons besteden er een groot deel van hun leven aan. Maar wat is eigenlijk een 'goed' inkomen in Nederland? Hoe verhoudt jouw salaris zich tot het...

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023 en de gevolgen voor ZZP'ers Het is die tijd van het jaar weer, Prinsjesdag 2023 is aangebroken. Terwijl de troonrede wordt voorgedragen en de koninklijke koets door de straten van Den Haag rolt, houden zelfstandige ondernemers, oftewel ZZP'ers, hun...

Zakelijk Succes met een Spotify Podcast

Podcasts voor ondernemers en hoe je ze optimaal benut In de moderne zakelijke wereld is blijven leren en groeien essentieel voor succes. Een van de meest toegankelijke en boeiende manieren om dit te doen, is via podcasts. En Spotify, een van 's werelds grootste...

Workations: een nieuwe manier van werken en ontspannen

Heb jij wel eens gedacht aan een workation? In een wereld die steeds digitaler en flexibeler wordt, heeft de traditionele manier van werken een transformatie ondergaan. Eén van de opvallendste evoluties in de moderne arbeidscultuur is de opkomst van "workations." Een...

Minimumloon 2023

Het jaar 2023 begon met een opmerkelijke stijging van het wettelijk minimumloon (WML), en in juli van datzelfde jaar werd er opnieuw een verhoging doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn een cruciaal onderdeel van de reguliere wijzigingen van het minimumloon. Maar wat...

STAP Budget aanvragen? Lees hier meer over deze regeling!

Het Stimulering Arbeidsmarkt Positie budget, oftewel STAP Budget, is een belangrijke regeling in Nederland die individuen in staat stelt om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Of je nu je carrière een boost...

Vanaf welke leeftijd mag je werken? 50 bijbaan tips!

Slim Beginnen met Werken op Jonge Leeftijd In Nederland is het moment van je eerste bijverdienste altijd een spannend hoofdstuk in je leven. En het roept vragen op zoals: "Hoe oud moet je eigenlijk zijn om te werken?", "Wat voor soort werk mag je doen op welke...

Bouwvak 2024

3 weken per jaar zijn bouwbedrijven gesloten. Dit noemen ze de bouwvak 2024, oftwel de "bouw vakantie". Het is de keuze aan bouwbedrijven of ze ook daadwerkelijk vrij nemen, maar wordt hier over het algemeen gehoor aan gegeven. Benieuwd wanneer de bouwvak 2024 gepland...

Feestdagen en schoolvakanties 2024

In het jaar 2024 staat ons weer een sprankelend jaar vol feestelijke hoogtepunten en welverdiende schoolvakanties te wachten. Of je nu een fervente vakantieganger bent die alvast de koffers inpakt, een ouder die zich afvraagt hoe de zomervakantie te plannen, of gewoon...

Gemiddeld salaris 30 jarige, hoeveel is dat in 2023?

Het gemiddeld salaris 30 jarige per jaar. Hoeveel is dat? Dat vroegen wij ons ook af! Maar waarom doen mensen toch altijd zo geheimzinnig over hun salaris? Desondanks iedereen het liever geheim houdt, lijkt het alsof iedereen meer verdient dan jij. We kunnen wel al 1...

GPS tracker koffer – Raak nooit meer bagage kwijt!

De Reispartner die je niet kunt missen: Een Tracker voor je Koffer Reizen brengt opwinding, avontuur en nieuwe ervaringen met zich mee. Of je nu een globetrotter bent of af en toe op vakantie gaat, er is één aspect van reizen dat bijna iedereen gemeen heeft: de angst...

Miljonairs in Nederland: waar zijn ze?

Meer dan 333.000 miljonairs in Nederland. Hoor jij er al bij? Nederland, een land met een rijke geschiedenis en een bloeiende economie, herbergt een aanzienlijk aantal miljonairs die vanzelfsprekend ver boven het modaal inkomen leven. Het aantal miljonairs in...

Open met Pinksteren 2024?

Tweede Pinksterdag 2024 - is dat een vrije dag? Overheidsinstellingen en scholen zijn op Pinkstermaandag dicht, maar moet je bedrijf ook dicht? Welke regels zijn er over betaald vrij geven op Tweede Pinksterdag? Wanneer is het Pinksteren 2024? Pinksteren 2024 is op...

Gerelateerde artikelen

Toekomst van leegstaande winkelpanden

Toekomst van leegstaande winkelpanden

De toekomst van leegstaande winkelpanden in Nederland: een nieuwe kans door leegstandsbeheer In de afgelopen jaren is het straatbeeld in veel Nederlandse steden en dorpen ingrijpend veranderd. De opkomst van online winkelen, gecombineerd met economische uitdagingen,...

Modaal inkomen 2024: behoor jij tot de top?

Modaal inkomen 2024: behoor jij tot de top?

Modaal inkomen 2024 in Nederland In 2024 is het modale inkomen in Nederland € 44.000 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 2.800 netto per maand, afhankelijk van je persoonlijke situatie en belastingen. Met dit inkomen moet een gemiddeld Nederlands gezin zien...

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Modaal inkomen 2023: hoeveel verdienen we eigenlijk?

Jan Modaal en zijn modaal inkomen in 2023 Geld, de motor van onze moderne wereld. We hebben het allemaal nodig en velen van ons besteden er een groot deel van hun leven aan. Maar wat is eigenlijk een 'goed' inkomen in Nederland? Hoe verhoudt jouw salaris zich tot het...

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023: Wat staat er op het spel voor ZZP’ers?

Prinsjesdag 2023 en de gevolgen voor ZZP'ers Het is die tijd van het jaar weer, Prinsjesdag 2023 is aangebroken. Terwijl de troonrede wordt voorgedragen en de koninklijke koets door de straten van Den Haag rolt, houden zelfstandige ondernemers, oftewel ZZP'ers, hun...

Zakelijk Succes met een Spotify Podcast

Zakelijk Succes met een Spotify Podcast

Podcasts voor ondernemers en hoe je ze optimaal benut In de moderne zakelijke wereld is blijven leren en groeien essentieel voor succes. Een van de meest toegankelijke en boeiende manieren om dit te doen, is via podcasts. En Spotify, een van 's werelds grootste...